În cea de-a 98-a zi de război, naționala de fotbal a Ucrainei este pusă în dificiala situație de a susține meci de baraj cu Scoția, pentru a se stabili formația care apoi va da piept cu Țara Galilor pentru un loc la turneul final din Qatar.

Minge de fotbalFoto: insidefoto srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Semifinala play-off-ului de Cupa Mondială, Scoția - Ucraina, are loc miercuri, 1 iunie, de la ora 21:45, pe „Hampden Park” din Glasgow. Duelul se dispută într-o singură manșă, pe teren britanic.

Scoția are prima șansă la calificarea mai departe, deși are infirmeria plină. Nu vor evolua Marshall, McLean, Nisbet, Patterson, Tierney, Fraser și Gilmour, având fiecare diverse și serioase probleme medicale.

Ucraina nu s-a putut pregăti în voie. Motivele sunt evidente și lesne de înțeles. Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a declanșat „operațiunea militară specială”, în fapt un război în toată regula, o invazie în Ucraina aflată în plină derulare.

Campionatul de fotbal al Ucrainei s-a întrerupt imediat după război, astfel că rivalitatea dintre Dinamo Kiev și Șahtior Donețk n-a putut fi tranșată.

Nimeni nu se gândește acum la fotbal, în condițiile în care zeci de mii de persoane și-au pierdut viața, iar câteva milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și să se refugieze în alte țări.

Ca antrenor la Dinamo Kiev, Mircea Lucescu a căutat să-i țină în formă pe internaționalii ucraineni. I-a adus inclusiv în România, apoi a programat meciuri cu scop caritabil în Europa: Polonia, Turcia sau Germania, unde a înfruntat adversari de calibru, precum Legia Varșovia, Galatasaray Istanbul sau Borussia Dortmund. Partidele de verificare nu au însă intensitatea jocurilor oficiale.

În schimb, Scoția a dat o finalistă în Europa League, Glasgow Rangers, învinsă de formația germană Eintracht Frankfurt. Campionatul intern a fost adjudecat de Celtic Glasgow, care a întrerupt dominația celor de la Rangers.

Pentru Scoția, ultimele jocuri ale naționalei au adus două remize, 2-2 cu Austria și 1-1 cu Polonia.

În schimb, Ucraina a avut, în luna mai, 3 teste cu formații de club: 2-1 cu Borussia Monchengladbach (Germania), 3-1 cu Empoli (Italia) și 1-1 cu Rijeka (Croația).

Ucraina a terminat în clasamentul Grupei D din preliminarii cu 12 puncte, cu un punct peste Finlanda (11 puncte).

Scoția n-a putut trece de Danemarca, care a acces direct la turneul final, dar le-a lăsat în urmă, în Grupa F, pe Israel, Austria, Insulele Feroe și pe Moldova.

În ultimul meci din grupă, Scoția chiar a reușit să îi învingă pe danezi, deja calificați, cu 2-0.

În condițiile actuale, n-ar fi o surpriză ca Ucraina să nu se califice la Cupa Mondială.

Asta în condițiile în care Italia, campioana Europei, va vedea întrecerea mondială la televizor.

Rămasă fără obiectiv, Squadra Azzurra dispută, tot miercuri seară (ora 21:45), Finalissima 2022, pe stadionul „Wembley”, un meci mai degrabă cu caracter amical contra campioanei Americii de Sud, Argentina.

Superbet are cota 1.7 la categoria Cine Merge Mai Departe (CMMD1, Scoția se califică în finala play-off-ului).

Scoția vs Ucraina
Cotă


CMMD1
1.7


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol