​Ultimul act din FA Cup se dispută sâmbătă, 14 mai, de la ora 18:45, pe miticul stadion „Wembley” din Londra, între Chelsea, campioana în exercițiu a Europei, și Liverpool, formație care urmează să evolueze cu trofeul cel mare pe masă, în finala cu Real Madrid.

Minge de fotbalFoto: insidefoto srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Este a doua finală între cele două echipe, după cea din 2012, când s-a impus trupa lui Roberto Di Matteo, care apoi a triumfat în Liga Campionilor. Acum, neamțul Jurgen Klopp este cel care visează la dublă, după ce a câștigat deja Cupa Carabao (Cupa Ligii) la penalty-uri.

Liverpool și Chelsea se întâlnesc în finala Cupei FA la 10 ani distanță. Pe 5 mai 2012, „albaștrii” lui Di Matteo câștigau cu 2-1 contra formației pe care o pregătea atunci Kenny Dalglish, cu golurile lui Ramires și Drogba, respectiv Andy Carroll. După câteva săptămâni, Chelsea avea să câștige și Liga Campionilor.

Acum, Liverpool visează la dubla FA Cup-Champions, după ce a câștigat deja Cupa Ligii și se află încă în cursa pentru Premier League.

Pentru oamenii lui Tuchel, FA Cup ar putea salva sezonul. Și miroase a răzbunare, după înfrângerea din finala Carabao Cup împotriva lui Liverpool, din februarie, cu succesul „cormoranilor” conturat după greșeala decisivă a portarului Kepa.

Sunt multe puncte în clasament care le separă pe cele două echipe, a doua și a treia forță din Premier League. Liverpool se află la 86 de puncte și la 3 puncte în spatele liderului City, iar Chelsea are 70 de puncte și este aproape de calificarea matematică în viitoarea ediție a Ligii Campionilor.

În ultima rundă din Premier League, „albaștrii” au revenit pe calea succesului după 3 meciuri fără victorie: 3-0 la Leeds.

Liverpool a reluat, la rândul său, trasa câștigătoare, după o remiză pe teren propriu împotriva lui Tottenham, găsind o victorie cu 2-1 la Aston Villa. Titlul se îndepărtează însă de Liverpool, cu două etape rămase de jucat.

Pe lângă finala din 2012, Liverpool și Chelsea s-au întâlnit în FA Cup în alte 9 ocazii, cel mai recent duel fiind în martie 2020, cu victoria „albaștrilor”, scor 2-0, goluri ale lui Willian și Barkley.

Liverpool nu i-a mai învins pe londonezi în această competiție de la semifinala din 2006, 2-1, goluri Riise și Garcia (golul lui Drogba a fost inutil pentru Chelsea). Având în vedere și remiza din finala Carabao Cup, cele două echipe s-au anulat în acest sezon, având loc două remize (1-1 pe Anfield și 2-2 la Stamford Bridge).

Superbet oferă cota 1.55 că Liverpool va câștiga trofeul, la pariul Cine Merge Mai Departe (CMMD1).

Liverpool vs Chelsea
Cotă


CMMD1
1.55


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol