​În acest final de săptămână, în campionatul de fotbal din Portugalia se poate decerna titlul. După ce a dominat cap-coadă sezonul intern, „dragonii” din Porto se pot încorona campioni chiar pe terenul uneia dintre marile lor rivale, Benfica Lisabona. Meciul de pe „Estadio da Luz” („Stadionul Luminii”) are loc sâmbătă, 7 mai, de la ora 20:00, în etapa a 33-a (penultima).

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Înaintea ultimelor două runde, primele două clasate sunt depărțite de 6 puncte: FC Porto are 85, iar Sporting Lisabona - 79. Și chiar dacă golaverajul este net în favoarea liderului (83-22, față de 66-21), matematica n-o consideră campioană pe Porto.

Însă, sunt dificil, dacă nu imposibil, de recuperat 6 puncte și 16 goluri în doar 180 de minute, cealaltă condiție pentru ca Sporting să devină campioană, adică să-și păstreze coroana, fiind ca Porto să piardă ambele jocuri rămase. Și nu oricum, ci la scoruri uriașe.

Pe locul 3, Benfica Lisabona numără 71 de puncte, cu 9 în plus față de locul 4, Sporting Braga, dar și cu 8 mai puține decât Sporting. La fel ca în Franța, primele două poziții trimit în grupele Ligii, iar locul 3 - în play-off-ul competiției.

Eliminată de Liverpool din Ligă, Benfica trage în meciul de sâmbătă pentru propriul orgoliu. Nu poate urca sau coborî de pe locul 3. Ar vrea s-o bată pe Porto doar pentru ca „dragonii” să nu câștige titlul pe terenul său. Dar, astfel, ar face un cadou și i-ar da speranțe unei alte rivale, Sporting Lisabona.

Benfica are destule argumentele sale să spere la victorie. Unul este uruguayanul Darwin Nunez.

Atacantul de 22 de ani are o poftă nebună de gol și este deja în cătarea marilor cluburi continentale.

Germanul Jurgen Klopp l-a trecut în fruntea listei de cumpărături la Liverpool, iar PSG l-a indicat ca înlocuitorul perfect pentru Kyllian Mbappe, dacă francezul decide să dea curs ofertei de la Real Madrid.

Cu 26 de goluri, Nunez este lider în clasamentul la zi al golgheterilor, urmat fiind de iranianul Mehdi Taremi, de la Porto, care are 20 de goluri.

FC Porto părea că a „ucis” campionatul, însă, cu toate astea, nu a reușit să își adjudece titlul înainte de penultima etapă.

De vină este eșecul de la Braga, de pe 25 aprilie, scor 0-1. O remiză în acel joc i-ar fi adus titlul runda trecută, acasă, unde Porto a dispus, cu 4-2, de minuscula Vizela.

Porto, care are șansa eventului, fiind în finala Cupei Portugaliei cu Tondela (22 mai), ar putea ceda meciul de sâmbătă, de la Lisabona, pentru a evolua cu trofeul pe masă în runda finală, cu Estoril, pe 15 mai.

Ar avea nevoie atunci doar de o remiză, pentru siguranța titlului, dar ar fi riscant să-și programeze astfel viitorul, deși frumusețea unei petreceri alături de propriul public este inegalabilă. Până la final, Sporting are meciuri cu Portimonense și cu Santa Clara.

Legendarul Pinto da Costa (84 de ani) a sărbătorit deunăzi împlinirea a 40 de ani de când ocupă postul de președinte al celor de la FC Porto.

Cu această ocazie, la finalul lunii trecute, Pinto a dezvăluit numele celor doi antrenori pe care i-a convins să semneze cu forța, dar care n-au mai ajuns niciodată la club. Unul dintre ei a fost românul Mircea Lucescu.

Se întâmpla în anul 1990, atunci când Mircea Lucescu se afla, încă, sub contract cu Dinamo. Tehnicianul român își dorea foarte mult o aventură în străinătate, iar FC Porto era locul potrivit pentru el.

A venit la Porto, a ajuns la o înțelegere cu președintele Pinto da Costa, însă totul a căzut în momentul în care s-a aflat situația sa de la Dinamo.

Formația din Șoseaua Ștefan cel Mare a vrut să profite de faptul că Mircea Lucescu mai avea contract valabil și a solicitat portughezilor o sumă de transfer în schimbul tehnicianului.

Lucru refuzat din start de Pinto da Costa. Italienii de la Pisa acceptau cererea lui Dinamo, iar Mircea Lucescu mergea să se lupte cu AC Milan, Inter Milano, Juventus Torino sau AS Roma. În acel sezon, Pisa avea să retrogradeze în Serie B.

„Mircea Lucescu a fost aici, la Porto, și toată povestea este foarte amuzantă, pentru că a stat la sora regretatului și iubitului Reinado Teles. A stat două zile ascuns de presă. Sora lui Reinaldo îi aducea mâncarea, nu ieșea să-l vadă careva. Am semnat contractul.

El antrena la Dinamo, dar a spus că a fost lăsat de club să plece. Nu era așa. Nu numai că n-a fost lăsat să plece, dar Dinamo a cerut și mulți bani. Apoi, clubul italian Pisa a plătit cât dorea Dinamo și a semnat.

Îmi vorbește și astăzi despre acel episod. Când a fost aici, i-am dat o emblemă strălucitoare cu FC Porto, pe care o folosește des. Cu ceva timp în urmă a venit în Portugalia, în vacanță, și o avea pe rever.

Mi-a părut rău pentru că, după cum s-a dovedit, a fost un antrenor de calitate și am crezut în el”, a declarat Pinto da Costa, pentru revista Dragoes, conform maisfutbol.iol.pt. Cel de-al doilea antrenor care s-a aflat în această situație a fost francezul Arsene Wenger, pe vremea când era la AS Monaco, înainte să semneze cu Arsenal Londra.

Superbet are cota 3.6 pentru X (remiză), la finalul derby-ului de la Lisabona.

Benfica Lisabona vs FC Porto
X
Cote
3.6

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol