Se joacă finala Cupei Poloniei la fotbal, luni, 2 mai, de la ora 17:00. Partida va fi găzduită de arena PGE Narodowy din Varșovia. Ocazie cu care România va avea doi reprezentanți.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Polonia nu este orice țară. Vorbim despre campionatul patriei care dă naționala ce a lăsat Suedia acasă, în urma meciului de baraj, și care va merge la Cupa Mondială din Qatar 2022.

În lotul echipei Rakow sunt doi români: Bogdan Racovițan, fost la FC Botoșani, și Deian Sorescu, adus de la Dinamo.

Sorescu s-a transferat în Polonia pe 21 ianuarie 2022. Trecerea din România în Polonia n-a fost ușoară pentru Sorescu. „Mi-a fost greu, sincer să vă spun (n.r. adaptarea în Polonia). S-a întâmplat totul, aşa, foarte din scurt. Nu eram pregătit să plec, direct.

M-am trezit cu un telefon şi a doua zi eram plecat. Am vorbit cu Sergiu Hanca, m-a ajutat în ultima perioadă cu nişte informaţii cu ce se întâmplă acolo, despre chestii de plătit la stat şi contractuale.

Nu am realizat pe moment (n.r. că Rakow e lider). M-am trezit, ne-am trezit pe primul loc. Acum 4 luni mă băteam la retrogradare cu Dinamo şi acum mă trezesc pentru lupta la titlu, e ceva WOW! E mai uşor pe primul loc decât pe ultimul. Sunt aşa, liber, lejer, e ceva neobişnuit pentru mine”, a spus Deian Sorescu.

Evoluțiile de la liderul Poloniei l-au readus la echipa națională. „La echipă este total diferit. La Dinamo stăteam cu stres și… cu alte probleme.

De pe o zi pe alta se întâmpla ceva. Aici este complet diferit. Este liniște și sunt liniștit. Îți faci programul la echipă și după, depinde de ce ai în program. Poate mai ai o oră de poloneză sau cu mental coach, depinde doar de tine. Dar apoi ești liber până la următoarea zi.

În viața de zi cu zi, vorbisem cu Bogdan (n.r. Racovițan) și mă întreba: “Deian, cum e diferenţa de la Bucureşti la Częstochowa, că e diferenţă între oraşe foarte mare. Chiar discutam acest lucru.

Apoi l-am întrebat şi eu cum e diferenţa cu Botoşaniul. La el a fost şi mai diferit pentru că Botoşaniul era mic. Częstochowa este tot un oraş mic, dar e puţin mai extins. Este ok”, a spus Sorescu.

În semifinale, Rakow a eliminat-o pe Legia Varșovia, scor 1-0, cu Sorescu integralist. În penultimul act, Lech a avut un meci mai ușor, cu Grudziadz, scor 3-0.

Finalistele sunt echipele care domină campionatul. Rakow este lider, cu 65 de puncte în 31 de etape, la egalitate de puncte cu Lech Poznan. Pe 3 se află Pogon Szczecin, 62 de puncte.

Este o divizie în care Legia Varșovia se găsește abia pe locul 10, iar Wisla Cracovia ocupă locul 16, care retrogradează.

În campionatul din Polonia mai sunt de disputat 3 runde. Se marchează puține goluri, meciurile fiind echilibrate și dârz disputate. În ultimul meci direct, pe 6 martie, Rakow a trecut de Lech în deplasare, scor 1-0.

Superbet propune cota 1.65 pentru PsF X (egal la pauză sau la final).

Lech Poznan vs Rakow
PsF X


Cotă 1.65


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol