Într-o perioadă în care preliminariile europene de calificare la Cupa Mondială din Qatar 2022 au programate meciuri de baraj, naționala de fotbal a României este ținută ocupată de două jocuri de pregătire.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Vineri, tricolorii au pierdut acasă cu Grecia, scor 0-1, iar marți, 29 martie, de la ora 20:45, merg la Netanya, pentru a fi testați de o altă selecționată care va vedea la televizor turneul final din perioada 21 noiembrie - 18 decembrie: Israel.

UEFA a delegat să oficieze la acest meci o brigadă din Polonia. La centru va fi Daniel Stefanski, ajutat de arbitrii asistenţi Dawid Golis şi Marek Arys.

Stefanski (44 ani) este arbitru FIFA din 2013 şi a condus partida România - Austria 0-1, disputată la Ploieşti, în octombrie 2020, în Liga Naţiunilor.

La nivel de club, a oficiat la jocul CFR Cluj - Lazio 2-1, în grupele Europa League, din septembrie 2019.

România a fost lovită în plin de probleme medicale, la partida cu Grecia, care a însemnat debutul lui Edward Iordănescu pe banca tricolorilor.

„8-9 jucători au fost bolnavi, iar 4 se află în izolare la Mogoșoaia”, a comentat tehnicianul instalat de FRF după ce, înaintea lui, 4 tehnicieni de calibru, Gică Hagi, Dan Petrescu, Răzvan Lucescu și Loți Boloni, n-au putut fi convinși de FRF să preia postul de selecționer.

4 jucători din lotul primei reprezentative a României au fost depistați pozitiv la testările COVID, dintre care 3 au evoluat vineri, și au părăsit cantonamentul naționalei, înaintea amicalului cu Israel.

Astfel, Claudiu Petrila (CFR Cluj) și Darius Olaru (FCSB) au fost convocați de urgență.

Cei loviți de virus sunt mijlocașii Răzvan Marin, Alexandru Mitriță, Deian Sorescu și Florin Tănase plus „secundul” Florin Constantinovici. Acasă au mai rămas Alexandru Maxim, viroză respiratorie, și Mario Camora, care acuză probleme musculare.

„Pregăți-vă să suferim în continuare”, este mesajul lui Iordănescu junior pentru microbiștii români.

Pe stadionul din Ghencea, la jocul cu Grecia, fanii au fost mai degrabă potrivnici naționalei.

Oamenii au contestat echipa, dar și pe președintele FRF, socotit vinovat de faptul că Steaua nu poate promova în Liga 1, în condițiile în care tribunele au fost populate cu mulți suporteri ai „roș-albaștrilor”.

Israel a terminat calificările mondiale pe locurile 3-4 în Grupa F, după Danemarca și Scoția, dar la egalitate cu Austria.

Echipa stă într-un singur nume mare. Înainte, îl avea pe Yossi Benayoun, fost la Liverpool și la Chesea.

Acum, se mândrește cu Eran Zahavi, legitimat la PSV Eindhoven. Cu 8 goluri în trecutele preliminarii, Zahavi a fost la egalitate cu sârbul Mitrovic și cu polonezul Lewandowski, dar mult în spatele câștigătorilor: olandezul Depay și englezul Kane, ambii cu câte 12 reușite.

Israel a avut sâmbătă meci cu Germania. Nemții n-au stat la discuții și au învins cu 2-0 (goluri marcate în prima repriză de Havertz și de Werner, ambii de la Chelsea).

După eșecul din preliminarii, Israel a pus punct experimentului cu selecționerul austriac Willibald Ruttensteiner și a instalat un interimar local, Gadi Brumer, până când federația va decide următoarea soluție tehnică.

Revenit după o accidentare, Zahavi a stabilit cu staff-ul medical și cu cel tehnic să nu fie fost convocat la această acțiune.

La 34 de ani, atacantul de la PSV este oricum pe final de carieră. Viitorul star al naționalei joacă la Celtic Glasgow, liderul Scoției, și se numește Liel Abada.

Adus de la Maccabi Petah Tikva, atacantul de 20 de ani are 9 goluri în 30 de meciuri jucate în acest sezon pentru vicecampioana Scoției.

Este folosit însă la naționala de tineret, dar promovarea lui la prima reprezentativă este iminentă.

Israel și România s-au duelat ultima oară în 2019. Și tot la Netanya.

România a învins cu 2-1, goluri Stanciu și Țucudean, ultimul fiind retras din activitate din motive medicale.

În 2010, un alt joc de verificare, pe terenul României, câștigat de reprezentativa din Țara Sfântă, 2-0, prilej cu care care amintitul Benayoun a deschis scorul.

În istoria nu foarte îndepărtată, s-au mai jucat Israel - România (2008, scor 1-0), România- Israel (1999, scor 0-2) și România - Israel (1995, scor 2-1).

Superbet are cota 3.15 pentru Final X (remiză între Israel și România).

Israel vs România
X


Cotă
3.15


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol