​Tricolorii intră pe mâna lui Edward „Edi” Iordănescu, fiul antrenorului care a avut cel mai mare succes la echipa națională, ducând echipa până la locul 5 la Cupa Mondială din SUA 1994 (sferturile de finală).

Edi IordanescuFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

România lui Iordănescu jr. debutează vineri, 25 martie, de la 20:15, în fața Greciei, într-un meci de pregătire, apoi urmează un test cu Israel, în deplasare.

Cele două partide sunt „certificatul de naștere” al noii naționale, una care nu și-a găsit cadența nici cu Cosmin Contra, nici cu Mirel Rădoi.

Selecția a lăsat locul comentariilor și interpretărilor. Diana, soția lui Alexandru Băluță (28 de ani), mijlocaș la Akademia Puskas, locul 2 în Ungaria, a fost nemulțumită de faptul că soțul ei nu a fost convocat la prima reprezentativă a României pentru meciurile amicale cu Grecia (25 martie) și Israel (29 martie).

Sâmbătă, cu 6 zile înainte de meciul amical împotriva Greciei, selecționerul Edi Iordănescu a anunțat lotul României.

Printre mijlocașii convocați de fostul tehnicianul de la CFR Cluj și de la FCSB nu se numără și Alexandru Băluță.

Decizia lui Iordănescu de a nu-l convoca pe mijlocașul ofensiv nu i-a picat bine soției acestuia, Diana, care a reacționat pe contul de Facebook imediat după anunțul selecționerului: „Rușine. Făcute cu ochii închiși! Aș putea spune mai multe...”

Alexandru Băluță s-a aflat pe lista preliminară de stranieri convocați, compusă din 24 de nume, însă nu a prins lotul final.

Iordănescu a preferat în locul lui Băluță, care poate evolua în spatele vârfului, dar și ca extremă, jucători ca Dennis Man, Alex Maxim, Valentin Mihăilă, Alex Mitriță, Octavian Popescu și Florin Tănase.

Per total, Băluță are 6 goluri și 5 pase decisive în acest sezon, într-un total de 23 de meciuri, și ocupă locul 2 în campionatul Ungariei alături de Akademia Puskas.

Băluță are 6 meciuri pentru naționala României, în tricoul căreia a debutat în iunie 2017. Mijlocașul oltean a și înscris un gol, în amicalul cu Chile, scor 3-2, din iunie 2017.

Edi Iordănescu a convocat 3 debutanți: fundașul central Radu Drăgușin, extrema Octavian Popescu și portarul Marian Aioani. Goalkeeper-ul Farului a mai prins lista și în mandatul lui Mirel Rădoi, dar s-a accidentat înaintea acțiunii.

Într-o scrisoare publicată luni, Iordănescu și-a motivat alegerile. „Împreună cu staff-ul pe care îl coordonez am avut ca obiectiv consolidarea unui lot echilibrat, cu soluţii multiple pe posturi.

Am mers pe nucleul de fotbalişti conturat de Mirel Rădoi şi staff-ul său, pentru că perspectivele din finalul campaniei precedente sunt pozitive”, spune Iordănescu în deschiderea scrisorii sale.

Edward Iordănescu a fost ales să conducă echipa națională după ce o serie de alți antrenori au refuzat postul de selecționer. În ordine, aceștia sunt Dan Petrescu, Gică Hagi și Răzvan Lucescu.

Superbet are cota 1.6 pentru Șansă Dublă X2 (remiză sau câștigă Grecia).

România - Grecia

X2
Cotă
1.6

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol