Echipa de fotbal Bayern Munchen conduce liniștită Bundesliga și, deși n-o face cu autoritatea arătată în sezoanele trecute, nu dă impresia că tremură pentru titlu, asta în pofida câtorva „scurtcircuite”.

Minge de fotbalFoto: insidefoto srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Gruparea bavareză are 49 de puncte, cu 6 mai multe decât principala urmăritoare, Borussia Dortmund, iar sâmbătă, 5 februarie, de la ora 19:30, va fi testată, în etapa a 21-a, de RB Leipzig, ocupanta locului 6 (poziția trimite în Conference League), posesoarea unui număr de 31 de puncte.

Miercuri a sosit, în sfârșit, o veste bună din partea autorităților. Germania va permite evenimente de amploare cu până la 10.000 de spectatori în aer liber, cum ar fi meciurile de fotbal din Bundesliga, au convenit cele 16 landuri federale.

Ministrul Sănătăţii, Karl Lauterbach, a declarat că se aşteaptă ca valul Omicron să atingă vârful la jumătatea lunii februarie, aducând 400.000 de noi infecţii pe zi, înainte de a scădea.

Se înfruntă, sâmbătă, două formații de Liga Campionilor. Bayern și-a câștigat grupa cu maximum de puncte (performanță reușită în acest sezon doar de alte două echipe: FC Liverpool și Ajax Amsterdam), iar Leipzig a terminat pe locul 3, înaintea belgienilor de la FC Brugge, dar după Manchester City și PSG, astfel că își continuă drumul în Liga Europa.

Antrenorul liderului, Julian Nagelsmann, își înfruntă fosta formație. Cel poreclit „mini-Mourinho din Landsberg-am-Lech” a recunoscut că digeră foarte greu înfrângerile.

După ce Bayern Munchen a pierdut cu 5-0 cu Borussia Monchengladbach, la sfârșitul lunii octombrie 2021, vecinii lui Nagelsmann s-au întrebat ce se întâmplă în casa tehnicianului.

Antrenorul bavarez nu a stat pe bancă, pentru că se lupta cu virusul, dar a admis, sincer, că a țipat cât a putut în fața ecranului, în timp ce urmărea jocul la TV.

Într-un interviu acordat revistei 51, Julian a recunoscut: „Când pierdem un meci, cuvântul potrivit pentru mine este rușine. Da, mi-e rușine.

Dacă pregătirea a fost cea corectă, atunci a fost greșit planul de joc? Și care sunt cuvintele de folosit în fața echipei?

Atunci vrei să fii singur. O înfrângere mă indispune două-trei zile. Cel mai greu este să rămâi optimist, chiar și atunci când pierzi. Echipa trebuie să te vadă calm, pentru că tu ești cel care trebuie să ai soluțiile. Jucătorii nu trebuie să înțeleagă că ești trist, supărat sau chiar rușinat”, a declarat antrenorul.

Soția lui Nagelsmann simte pe propria-i piele efectele eșecurilor. „Uneori, după un joc, în timp ce dorm, strig numele jucătorilor. Așa mi-a spus soția mea, pe care o trezesc adesea noaptea”.

Preluând o idee a italianului Andrea Trinchieri, antrenor la echipa de baschet a Bayernului, Julian ar vrea să implementeze o idee revoluționară în fotbal: cea a time-out-ului.

„Ar fi grozav, este ceva la care mă gândesc de aproape 10 ani. Sunt sigur că s-ar îmbunătăți calitatea jocurilor, pentru că antrenorii, prin time-out, ar putea avea mai mult influență asupra jocului”.

La Bayern sunt ceva probleme de lot. Canadianul Davies are interdicție medicală să joace: suferă de miocardită, după ce a avut COVID, așa că a fost obligat să ia o pauză de 3 luni.

Bayern pregătește viitorul și râvnește la spaniolul Pedri, de la Barcelona. În replică, trupa catalană a contracarat mișcarea abordându-l pe stoperul Sule, care devine liber de contract la vară.

Planul Barcelonei mai cuprinde înregimentarea, de la bavarezi, a doi tineri de perspectivă: Kenan Yildiz (16 ani) și Gabriel Vidovic (18 ani).

Leipzig a suferit, după plecarea, în vară, a lui Julian Nagelsmann (34 de ani).

Echipa nu s-a adaptat cerințelor lui Jesse Marsch (48 de ani), americanul care a ratat calificarea în optimile de finală ale Ligii și a lăsat echipa pe locul 11 în campionat.

Între timp, a fost instalat Domenico Tedesco, un german cu origini italiene.

Este tânăr, din generația lui Nagelsmann. Tedesco are 36 de ani. Mutarea s-a făcut la începutul lunii decembrie 2021, iar situația echipei s-a îmbunătățit de atunci.

Tedesco are 7 meciuri, dintre care 5 victorii, o remiză și un eșec, în Bundesliga și în Cupa Germaniei.

În tur, a fost 4-1 pentru Bayern, în etapa a 4-a de campionat. Între cele două formații au avut loc schimburi de jucători.

Ultimul caz, austriacul Marcel Sabitzer, ajuns la Bayern. Cel mai recent joc disputat în Bavaria s-a terminat nedecis, 3-3, pe 5 decembrie 2020.

Superbet are cota 1.85 pentru Prima Repriză I X2 (remiză sau conduce Leipzig).

Bayern vs RB Leipzig
I X2


Cotă 1.85


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol