​A doua semifinală de la Cupa Africii pe Națiuni la fotbal se dispută joi, 3 februarie, pe stadionul „Olembe” din Yaoundè, capitala Camerunului, unde va avea loc și marea finală. Se duelează Camerun și Egipt.

Minge de fotbalFoto: insidefoto srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Meciul începe la ora 21:00, iar amfitrionii competiției au primit statut de favoriți. Și nu numai pentru că gazdele beneficiază, în mod tradițional, de un mic ajutor din partea arbitrilor.

În stabilirea cotelor, în viziunea bookmakerilor, decisivă este forma de moment a formațiilor. În timp ce Camerun a defilat până în semifinale, Egipt a gâfâit.

Prima semifinală a întrecerii s-a jucat cu o zi înainte, între Senegal și revelația Burkina Faso, la Douala (3-1 pentru Senegal).

Va fi un duel între titani, printre echipele naționale cu cel mai mare număr de Cupe ale Africii câștigate: 7 pentru „faraoni”, 5 pentru „leii neîmblânziți”.

Egipt are cele mai multe prezențe în semifinalele Cupei Africii (15), la egalitate cu Nigeria. Camerun are 9 calificări în penultimul act.

Presa de la Cairo, care adoră teoriile conspirației, a criticat deja alegerea arbitrului de centru, gambianul Bakary Gassama, acuzat că ar fi dezavantaj naționala țării lor, în diverse episoade din trecut.

Arena din capitala Camerunului a primit „undă verde”, din partea CAF, pentru a fi redeschisă, după tragicul accident care a luat viețile mai multor persoane, luni, 24 ianuarie, în îmbulzeala iscată la porțile stadionului.

După un parcurs fără înfrângere, în care a remizat o singură dată și a obținut două victorii în grupe, Camerun a marcat câte două goluri în fazele eliminatorii ale turneului final continental: 2-1 cu Insulele Comore (optimi) și 2-0 cu Gambia (sferturi).

Camerun este socotită de specialiști „mașina de goluri” a Cupei Africii. Cifrele vorbesc de la sine.

Selecționata are 11 goluri marcate de la startul competiției și propune cei mai buni marcatori ai turneului: Vincent Aboubakar (6) și Toko Ekambi (5).

De altfel, cei doi au înscris toate golurile „leilor”, la actuala ediție de Cupa Africii.

Egipt se prezintă cu picioarele grele la ora partidei, după ce a avut parte de prelungiri în ambele jocuri eliminatorii.

Cu Maroc, în sferturile de finală, „faraonii” au pornit cu o doua șansă. Echipa a fost condusă pe tabelă, dar a egalat prin starul Mo Salah (care are doar două goluri înscrise în turneu), apoi a dat lovitura în prelungiri prin Trezeguet (minutul 100).

Calificarea din optimile de finală fusese obținută la loviturile de departajare. Așadar, egiptenii sunt, teoretic, mai obosiți.

Egipt a început turneul cu un eșec la limită, 0-1 cu Nigeria, dar a ieșit din grupe cu un total de 6 puncte. Formația s-a adunat de fiecare dată când a dat de greu și n-ar fi exclus s-o facă și acum, pentru a forța pătrunderea în marea finală.

Pentru Egipt, meciul de joi seară poate fi socotit momentul ideal pentru revanșă. Ultimul meci direct jucat între cele două a avut loc acum 5 ani, în finala Cupei Africii din 2017.

Camerun s-a impus cu 2-1 și a pus, norocos, mâna pe râvnita cupă. Egipt a deschis scorul prin Elneny, din pasa lui Salah, în minutul 22. A egalat N'Koulou (60), iar Aboubakar a adus trofeul cu golul din minutul 89.

Superbet oferă cota 1.65 pentru pariul CMMD1 (Cine Merge Mai Departe - calificare Camerun).

Camerun vs Egipt Cotă


CMMD1
1.65


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol