Contra Boliviei, Chile are o misiune grea, marți, 1 februarie, de la ora 22:00, în etapa a 16-a din preliminariile pentru Cupa Mondială de fotbal. În campania de calificare din America de Sud, doar Brazilia (36), Argentina (32) și Ecuador (24) sunt liniștite, cu 3 etape rămase de jucat în zona sud-americană.

Minge de fotbalFoto: Sven Beyrich/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia

În joc mai sunt două poziții. Pentru ultimul loc care trimite direct în Qatar și pentru locul care asigură prezența la baraj se luptă Peru (20), Uruguay (19), Columbia (17), Chile (16) și Bolivia (15).

Ultimele două clasate, Paraguay (13) și Venezuela (10), vor arbitra duelurile.

Trec etapele, iar Chile, o selecționată importantă în America de Sud, cu nume mari în lot, nu reușește să urce măcar pe locul 5, care trimite în recalificări.

Iar programul n-o ajută. După duelul din Bolivia, urmează meciul cu Brazilia (deplasare) și cel cu Uruguay (acasă).

Uruguay tocmai a fost dată jos de pe locul 4 de Peru (victorioasă surprinzător în Columbia), astfel că va pune totul la bătaie în partidele rămase de disputat.

Chile a pierdut acasă, vineri, cu Argentina, scor 1-2, și urcă hotărâtă în orașul La Paz pentru un meci la înălțime cu Bolivia. Este știut că multe naționale s-au sufocat în capitala Boliviei.

Acum câțiva ani, au făcut carieră imaginile cu argentinianul Angel Di Maria, care a avut nevoie de o mască de oxigen, preț de câteva momente, pentru a putea continua jocul.

Javier Mascherano și Ezequiel Lavezzi nu au cerut intervenția medicilor pe parcursul partidei, dar la vestiare și-au pus și ei măștile de oxigen.

Echipa națională „La Verde” joacă meciurile de acasă în orașul La Paz, care se află la altitudine de aproape 3.700 de metri deasupra nivelului mării, fiind cea mai înaltă capitală din lume.

Pentru cei care nu sunt aclimatizați la astfel de înălțimi, orice activitate fizică devine mult mai grea, atunci când este efectuată la mare altitudine. Ca urmare, Bolivia este una dintre echipele greu de răpus pe teren propriu.

Problema principală pentru orice sport care se dispută la o înălțime mare este procentajul de oxigen disponibil în aer.

Chiar și la altitudini extreme, aerul conține întotdeauna un nivel de oxigen de 20,9%, dar presiunea barometrică este semnificativ redusă. Mișcarea balonului devine, de asemenea, diferită: se deplasează prin aer mult mai repede și va fi mult mai greu.

Această combinație de factori îngreunează chiar și cele mai bune echipe de fotbal să se exprime corespunzător pe teren, atunci când joacă în Bolivia, echipă națională care a reușit să obțină victorii istorice pe teren propriu, cum ar fi celebrul succes cu 6-1, din 2009, împotriva unei echipe a Argentinei cu Lionel Messi, Javier Zanetti, Javier Mascherano și Carlos Tevez.

Cu toate acestea, este posibil ca formațiile vizitatoare să se obișnuiască cu condițiile de altitudine ridicată din La Paz, dar necesită un timp de pregătire mai lung.

Instruirea la o altitudine mare pentru o serie de zile (de obicei 10) poate crește absorbția maximă de oxigen a organismului, precum și nivelurile de globule roșii și EPO (un hormon care promovează producerea de globule roșii din sânge), reducând drastic efectele negative ale efortului fizic în aceste condiții.

Multe naționale, de-a lungul anilor, au experimentat tactica controversată de a călători în Bolivia în ziua meciului, în încercarea de a combate efectele altitudinii: durerile de cap și somnul neregulat.

O altă școală de gândire sugerează că medicamente precum cofeina, paracetamolul și chiar Viagra pot îmbunătăți performanțele atletice la înălțimi mari, toate fiind experimentate de echipele profesioniste.

„Primele 3 zile sunt foarte dificile. Ai dureri de cap și este greu să dormi. Adesea, atunci când jucăm în La Paz, antrenorul îi alege doar pe cei care sunt în mod natural aclimatizați, alături de 3 sau 4 jucători care joacă la nivel mare sau în străinătate”, povestește un jucător bolivian.

Superbet oferă la Șansă Dublă X2 la Final cota 1.45 (remiză sau câștigă Chile).

Bolivia vs Chile
X2


Cotă 1.45


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol