​Competiția continentală fotbalistică din Africa a ajuns la faza sferturilor de finală. Sâmbătă, 29 ianuarie, de la ora 18:00, Gambia oferă replica naționalei țării-gazdă, Camerun. Meciul este programat să aibă loc în orașul Douala, pe arena „Japoma”.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Gambia a trecut nesperat de ușor de faza grupelor: 1-0 cu Mauritania, 1-1 cu Mali și 1-0 cu Tunisia.

Un total de 7 puncte, cu 3 goluri marcate și doar unul încasat. Apoi, în optimile de finală, Gambia s-a descotorosit cu dificultate de Guinea, pe care a doborât-o cu un scor la limită, 1-0.

Golul calificării a picat în minutul 71, fiind opera lui Musa Barrow (legitimat în Serie A, la formația Bologna). La cei 23 de ani ai săi, Barrow este socotit starul Gambiei, fiind cotat la 20 de milioane de euro.

Gambia este debutantă la Cupa Africii, la fel ca și Insulele Comore. Are pe bancă un antrenor belgian, Tom Saintfiet, care a organizat excelent defensiva, devenită punctul forte al echipei.

Fiecare jucător din lot are câte o poveste de viață mișcătoare. Emoționant este și trecutul portarului Sheikh Sibi, legitimat în Italia, la Virtus Verona, gruparea din Serie C.

Sibi a ajuns în Peninsulă cu o barcă, iar acum, la 23 de ani, este evaluat la 125.000 de euro pe site-ul Transfermarkt.

Camerun a avut un traseu asemănător cu al Gambiei, în grupe: două victorii (2-1 cu Burkina Faso și 4-1 cu Etiopia) și o remiză (1-1 cu Capul Verde). A acumulat tot 7 puncte, dar a avut un număr dublu de goluri înscrise. Gazdele turneului mizează pe ofensivă.

„Leii neîmblânziți” s-au chinuit în „optimi” cu debutanta Insulele Comore, 2-1, selecționată care a jucat din minutul 7 în 10 oameni și a avut o formulă experimentală (între buturi s-a aflat un jucător de câmp, toți cei 3 portari fiind indisponibili), după ce mai mulți jucători s-au ales cu Covid-19.

Meciul a fost marcat de o tragedie: 8 morți și 38 de răniți a fost bilanțul îmbulzelii de la porțile arenei „Olembe” din Yaounde, incident care a avut loc înainte de startul jocului din optimile de finală.

Partida cu Insulele Comore a fost decisă de reușitele lui Karl Toro Ekambi, de la Olympique Lyon, și Vincent Aboubakar, sub contract cu Al-Nassr. Sunt doi atacanți consacrați.

Ultimul este golgheterul competiției africane, cu 6 goluri. Deși evoluează în fotbalul arab, Aboubakar, 30 de ani, are echipe importante în CV: FC Porto și Beșiktaș Istanbul.

Și Ekambi deține cifre bune, în acest sezon. A ieșit golgheterul Ligii Europa în faza grupelor, 6 goluri înscrise, la fel ca și brazilianul Galeno, de la echipa portugheză Sporting Braga.

Cele două reprezentative s-au duelat ultima oară în 2016, când Camerun s-a impus, pe teren propriu, cu 2-0 (golul doi marcat chiar de Toko Ekambi). Iar în 2015, Camerun a învins în deplasare cu 1-0 (gol Aboubakar). Așadar, tradiția oferă șanse reduse de câștig pentru Gambia.

Superbet are cota 1.47 pentru 0-2 Total Goluri Meci.

Gambia vs CamerunCotă


0-2 goluri total în meci
1.47


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol