La Yaounde, în calea Marocului iese Malawi, marți, 25 ianuarie, de la ora 21:00, pentru un loc în „sferturile” Cupei Africii pe Națiuni la fotbal, competiție găzdută de Camerun.

Minge de fotbalFoto: Sven Beyrich/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Întrecerea este în mare pericol. Cazurile de COVID riscă să ruineze povestea acestei ediții.

Insulele Comore, aflată la prima participare, a trecut de grupă, dar a fost decimată de virus, rămânând fără portari.

La insulari au fost înregistrate 12 cazuri pozitive: pe lângă antrenorul Amir Abdou, doi portari Moyadh Ousseini și Ali Ahamada (în timp ce titularul Ben Boina este indisponibil din cauza unei accidentări).

Confederația Africană de Fotbal (CAF) a stabilit că „o echipă va trebui să joace un joc dacă are la dispoziție minimum 11 jucători negativi”.

Și dacă lipsește portarul? „În caz de absență a portarului, un alt jucător al echipei trebuie să-l înlocuiască, cu condiția ca numărul total de jucători disponibili să fie de cel puțin 11”.

Aparent, pare o situația fără ieșire, dacă o echipă rămâne, din diverse motive, fără portari.

În cazuri excepționale însă, „Comitetul de Organizare al Cupei Africii va lua decizia potrivită”, se mai arată în regulament, lăsând portița deschisă pentru convocarea de urgență a unui alt portar.

Marocul pregătit de bosniacul Vahid Halilhodzic (69 de ani) este una dintre primele 3 favorite la titlu. S-a distrat în faza grupelor: 1-0 cu Ghana, 2-0 cu Comore și 2-2 cu Gabon. Iar asta fără starul Hakim Ziyech (Chelsea Londra), neconvocat.

În schimb, Malawi a venit de nicăieri și mizează pe succes având pe bancă un antrenor român: Mario Marinică.

În meciul decisiv din grupă, Malawi a ținut în șah o națională mult mai bine cotată, Senegal, scor 0-0, formație care a venit la Cupa Africii cu toate starurile: Sadio Mane - Liverpool, Kalidou Koulibaly - Napoli, Edouard Mendy - Chelsea, Ismaila Sar - Watford, Idrissa Gueye - PSG sau Keita Balde - Cagliari.

Înainte, 2-1 cu Zimbabwe și un debut trist în competiție, 0-1 cu Guinea.

Performanța românului Mario Marinică este una istorică pentru fotbalul din Malawi, un stat sărac, cu un fotbal fără mari performanțe.

Întreg lotul este cotat la 5 milioane de euro, iar cei mai cunoscuți fotbaliști sunt Charles Petro și Francisco Madinga - legitimați în Moldova (Sheriff Tiraspol), respectiv Georgia (Dila Gori).

Mario Marinică, 57 de ani, ocupă funcția de director tehnic, însă a fost delegat cu atribuțiuni de selecționer la acest turneu final.

Marinică a evoluat la grupele de juniori ale celor de la Rocar, Dinamo și Steaua, înainte să se retragă din activitate, la începutul anilor '90. Nu a avut o carieră lungă și strălucitoare ca jucător, însă și-a dorit foarte mult să reușească în antrenorat.

S-a școlit în Anglia, lucrând chiar și academia celor de la Arsenal. De asemenea, a colaborat și cu Massimo Pedrazzini, cel care făcea parte din staff-ul celor de la Inter Milano.

În 2001-2002, Marinică a fost secund la Rocar București, însă în 2002-2003 s-a întors în Anglia, pentru a lucra la academia lui Crystal Palace.

Din mâna sa au ieșit o serie de jucători interesanți pentru primele ligi din Anglia: Wayne Routledge, Lewis Grabban sau Ben Watson.

În 2003, prelua prima echipă din postura de pricipal: FC Argeș. Formație care îi avea în componență pe Nicolae Dică, Andrei Prepeliță, Raul Marincău, Marius Bilașco sau Adrian Iordache.

A ocupat, apoi, funcții în Comisia Tehnică a Federației Române de Fotbal, dar a fost angajat și la Hertha Berlin, Watford, Stockport County sau Notts County, pe probleme de scouting sau de analiză tactică.

În 2006, Mario Marinică a făcut parte din staff-ul statului Paraguay, asigurând analiza tactică a rivalelor din grupă: Anglia, Suedia și Trinidad-Tobago.

În 2008-2009, Marinică a pregătit-o pe Gloria Buzău în Liga 1, într-o echipă cu foștii steliști Eric Bicfalvi, Alexandru Tudose sau Alin Lițu.

În ultimii 10 ani, a antrenat-o pe Rapid, a fost secund la Kaposvari (Ungaria) și Concordia Chiajna, și a ocupat mai multe funcții pentru formații din Tanzania, Zambia, Mauritius, Seychelles, Ghana, Irak și India.

Superbet propune cota 3.3 pentru pariul că Malawi va puncta în timpul regulamentar - O1+ (secțiunea Total Goluri Oaspeți).

Maroc vs Malawi O1+


Cotă 3.3


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol