Tenisul de mare valoare a început serios în 2022 abia pe 17 ianuarie, luni, odată cu primele meciuri de pe tabloul principal la turneul de Grand Slam de la Australian Open. Competiția are loc în condiții aspre de pandemie, cu capacitatea arenelor redusă la jumătate pentru spectatori.

Simona HalepFoto: Mike FREY / AFP / Profimedia

Scandalul declanșat la intrarea sârbului Novak Djokovic în Australia a atras atenția întregii lumi asupra turneului de la Melbourne. La competiția de la Antipozi, doar jucătorii vaccinați au drept de joc.

De altfel, ATP a anunțat că, din Top 100, doar 3 jucători nu sunt complet vaccinați: francezul Pierre-Hugues Herbert, care a declarat că mai degrabă își încheie cariera decât să se vaccineze, americanul Tennys Sandgren, fidel principiilor sale, și liderul mondial Novak Djokovic, care a primit o derogare de la organizatori să poată evolua nevaccinat, dar a făcut greșeala să intre în Australia încălcând mai multe legi și reguli.

Novak Djokovic a câştigat de 9 ori la Melbourne, în timp ce spaniolul Rafael Nadal, cap de serie 6, din cele 20 de titluri majore deținute, doar unul a fost adjudecat la Australian Open, în 2009.

Djokovic, Nadal şi Federer au fiecare câte 20 de titluri de Grand Slam adjudecate în carieră. Elvețianul și sârbul nu joacă la Melbourne.

Pe tabloul feminin, Simona Halep, cap de serie numărul 14, o va înfrunta pe poloneza Magdalena Frech, în prima rundă a turneului.

Halep (30 ani, 15 WTA), finalistă în 2018 la Australian Open şi sfertfinalistă la ediţia de anul trecut, a câştigat singurul său meci direct cu Frech (24 ani, 102 WTA), cu 6-2, 6-0, în sferturi la Praga, în 2020, în drumul său spre titlu.

Sorana Cîrstea (31 ani, 38 WTA) va avea o adversară dificilă, cehoaica Petra Kvitova (31 ani, 19 WTA), care are 5-3 în meciurile directe.

Cele două s-au întâlnit şi la ediţia de anul trecut a turneului de Grand Slam, în runda a doua, când Sorana s-a impus cu 6-1, 4-6, 6-1. Românca a câştigat toate cele trei confruntări disputate pe hard.

Irina Begu (31 ani, 64 WTA) va juca la debut contra franţuzoaicei Oceane Dodin (25 ani, 85 WTA), care a învins-o în singurul lor duel, în 2019, în turul secund la Wimbledon, cu 6-3, 1-6, 8-6.

Britanica Emma Răducanu, campioana en-titre de la US Open, va juca în primul tur contra unei americance, Sloane Stephens.

Superbet consideră că Halep are a 4-a șansă la câștigarea trofeului (cota 14), după Ashleigh Barty, Naomi Osaka și Garbine Muguruza.

Simona Halep la Australian Open 2022 Cotă


Câștigă trofeul
14.00


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol