​Zi importantă în fotbalul elen, duminică, 16 ianuarie, de la 19:30. În etapa a 18-a de campionat, se dispută „El Clasico” sau „Derby-ul eternilor rivali” (în greacă: Ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων), supranumit și „Mama tuturor bătăliilor” (în greacă: Μητέρα των μαχών), un derby local din zona urbană a capitalei Atena. Se duelează Olympiakos, clubul de fotbal cel mai de succes din Vechea Eladă, și Panathinaikos.

Minge de fotbalFoto: insidefoto srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Rivalitatea dintre cluburi și dintre suporterii lor este intensă, astfel că acest derby a fost întotdeauna un „clasic” nu doar pentru Capitală, ci pentru întreaga Grecie.

Meciul este inclus, în mod tradițional, printre cele mai bune 10 derby-uri de fotbal din lume de către mass-media internațională, împreună cu rivalități precum Real Madrid-Barcelona, ​​Liverpool-Manchester United și Boca Juniors-River Plate.

CNN a clasat derby-ul Olympiakos - Panathinaikos printre cele mai mari 10 rivalități fotbalistice din toate timpurile.

În octombrie 2014, BBC a numit derby-ul Olympiakos - Panathinaikos drept „cel mai nebun derby al Europei”, iar în septembrie 2019, publicația britanică „Daily Mirror” a pus duelul dușmanilor eterni drept al 5-a cel mai important derby din lume.

Rivalitatea dintre cele două cluburi grecești de top este accentuată de diferențele sociale, culturale și regionale.

Panathinaikos, fondat în 1908, provine din centrul Atenei și este considerat reprezentantul clasic al clasei înalte și al vechii societăți ateniene din capitala Greciei.

De cealaltă parte, Olympiakos a fost fondat în 1925 și provine din Pireu, orașul-port aflat la marginea Atenei, atrăgând astfel susținători din zonele muncitorești din jur.

Ambele au jucat un rol major în istoria Greciei încă din Antichitate. Atena era considerată leagănul civilizației grecești antice, profitând de potențialul strategic al Pireului și formând o regiune unificată cu acesta.

Pe parcursul secolului al XX-lea, Atena a cunoscut o explozie demografică și o expansiune teritorială, ajungând să închidă toate suburbiile, inclusiv Pireu, într-o zonă urbană mare.

Aceste diferențe de clasă între oameni au oferit motive suplimentare pentru animozitățile între fani.

Succesul timpuriu al lui Olympiakos a oferit oamenilor din Pireu o modalitate de a-și exprima disprețul față de clasele bogate, care o susțineau puternic pe Panathinaikos.

Mai mult, Olympiakos a atras fani din toată Grecia, persoane care se considerau victime sociale și politice.

Olympiakos și Panathinaikos sunt cele mai populare cluburi grecești, ambele având bazine mari de suporteri.

Huliganismul din fotbal este un fenomen comun între galerii, în ultimii ani. Ura este atât de intensă încât multe incidente violente au avut loc în mai multe regiuni ale Atenei, mai ales înainte sau după câte un derby.

Pe 29 martie 2007, Mihalis Filopoulos, un fan Panathinaikos în vârstă de 22 de ani, a fost înjunghiat în apropierea Atenei, unde era programat să aibă loc un meci de volei feminin între Olympiakos și Panathinaikos, în ziua respectivă.

Incidentul a avut loc în timpul unei ciocniri puse la cale de huliganii celor două cluburi. Acest incident a provocat un șoc în Grecia, toate evenimentele sportive de echipă din țară fiind suspendate timp de două săptămâni.

Pe plan intern, Olympiakos are mai mult succes decât Panathinaikos. La fel stau lucrurile și în prezent. În campionat, Olympiakos este lider, cu 42 de puncte în 16 jocuri. Rivala are 16 puncte în minus. În tur, pe arena „Karaiskakis” din Pireu, scorul a fost 0-0.

Superbet are în ofertă, la Total Goluri Gazde, cota 1.6 pentru G1+ (gazdele marchează).

Panathinaikos vs Olympiacos
G1+


Cotă 1.6


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol