Într-o zi de marți, 11 ianuarie, în care se mai joacă meciurile Algeria - Sierra Leone (ora 15:00) și Sudan - Guinea-Bissau (ora 21:00), centrul de interes la Cupa Africii pe Națiuni la fotbal se va afla la Garoua, orașul camerunez care are rol de gazdă pentru partida Nigeria - Egipt. Este al doilea duel al zilei, programat de la ora 18:00.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Marele absent din lotul Nigeriei este atacantul Victor Osimhen, care nu participă la întrecerea supremă de pe continentul negru.

Vârful de lance aflat pe val la Napoli, în Serie A, s-a regăsit, fără voia lui, pe lista celor lăsați acasă, alături de Shehu, Balogun și de Blessed. În locul lor au fost chemați Onyekuru, Ebuehi, Olayinka și Shems.

Decizia de renunțare la Osimhen, 23 de ani, aflat în lotul lărgit anunțat inițial de federație, este legată exclusiv de motive medicale, anume faptul că jucătorul a avut COVID-19, iar în perioada de izolare nu s-a putut pregăti la capacitate normală.

Pe deasupra, jucătorul născut la Lagos a suferit o fractură la nivelul feței, pe 21 noiembrie 2021, la meciul de campionat cu Inter, de la Milano. A fost operat la pomeți și are nevoie de recuperare, proces care nu s-a încheiat până în prezent.

Dar naționala Super Eagles are destule soluții cu care să poată lua ochii lumii.

Samuel Chukwueze, de la Villarreal, este senzația pe care o propune Nigeria, sub forma unui pariu de viitor.

Pe 3 ianuarie, Samuel a pasat decisiv la primul gol, în victoria cu 5-0 a celor de la Villarreal împotriva echipei Levante, la prima partidă susținută de „Submarinul galben” în 2022.

După care a plecat la Cupa Africii pentru a se alătura lotului. Samuel Chukwueze are 22 de ani, dar se bazează pe o mare experiență internațională.

Mai ales după victoria „Submarinului” în finala Europa League de anul trecut. Anul acesta, Samuel a marcat și un gol în Liga Campionilor împotriva elvețienilor de la Young Boys Berna.

Egiptenii îl au în frunte pe starul Mohamed Salah. În acest sezon, după 20 de meciuri jucate cu Liverpool în Premier League, atacantul este cel mai bun marcator din Anglia, cu 16 goluri (aproape un gol pe meci), la distanță mare de locul secund, ocupat de un coechipier, portughezul Diogo Jota (10 goluri).

Moralul lui Mo Salah nu este însă strălucit în ultimele zile. După terminarea turului, gruparea „cormoranilor” este abia pe locul 3 în Premier League, mult prea departe de liderul Manchester City (11 puncte).

Cu câteva zile înaintea plecării spre Camerun, echipa lui Salah a remizat cu Chelsea, scor 2-2, iar înainte de această partidă egipteanul a ratat un penalty în meciul Leicester - Liverpool 1-0.

Oarecum curios, la casele de pariuri principala favorită la câștigarea titlului este Senegal, creditată cu cota 5.

Este urmată de naționala Algeriei (recent câștigătoare a Cupei Arabiei), care are cota 6 că își va păstra trofeul. Pe 3 este Coasta de Fildeș (cota 8), iar prima aflată în afara podiumului este chiar Egipt (cota 9).

„Faraonii” veniți cu gânduri mari de la Cairo, pregătiți de portughezul Carlos Queiroz, se concentrează pe trio-ul din Premier League format din Salah (Liverpool), Elneny (Arsenal) și Trezeguet (Aston Villa).

Sunt deținătorii recordului de trofee la Cupa Africii (7), dar ultima oară au terminat primii abia în anul 2010.

Superbet are cota 1.42 pentru O1+ (Total Goluri Oaspeți; Egipt marchează cel puțin o dată).

Nigeria vs Egipt O1+


Cotă 1.42


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol