La Yaoundé se dă startul, duminică, 9 ianuarie, la o nouă ediție a Cupei Africii pe Națiuni la fotbal, competiție care se va încheia pe 6 februarie. În meciul de deschidere, gazda Camerun va fi pusă la încercare de Burkina Faso, de la ora 18:00.

Minge de fotbalFoto: insidefoto srl / Alamy / Alamy / Profimedia

În afara celor două, din Grupa A mai fac parte Etiopia și Capul Verde. Turneul suprem pentru echipele naționale de pe continentul negru trebuia să aibă loc în urmă cu un an, dar a fost amânat din pricina crizei sanitare globale.

La Cupa Africii a Națiunilor din acest an, Algeria este marea favorită, dar Egipt și Senegal stau la pândă.

Sunt 6 grupe (A-F) a câte 4 echipe. Asta dacă nu cumva componența seriilor va suferi o modificare de ultimă oră. Nici n-a început competiția și a părut deja primul scandal. Zimbabwe riscă excluderea din competiție, iar Zambia fiind gata s-o înlocuiască.

FIFA ar putea exclude naționala de la Harare din pricina amestecului guvernului în treburile interne ale asociației locale de fotbal. Botswana și Africa de Sud sunt, de asemenea, în stare de alertă. Așadar, ar putea apărea la start o grupă cu doar 3 echipe.

Pusă în discuție din cauza creșterii globale a cazurilor de COVID-19, după lupte grele în culise, întrecerea a primit avizul disputării, în ciuda pandemiei și a plângerilor formulate de cluburile europene. Cupa Africii va fi primul turneu major din 2022, an care se va încheia cu Cupa Mondială din Qatar (21 noiembrie-18 decembrie).

CAF a decis ca pe stadioane să intre un număr limitat de spectatori: 80% din capacitate la jocurile Camerunului și 60% pentru restul participantelor. Astfel, la meciul de deschidere nu vor fi mai mult de 48.000 de locuri disponibile.

Capacitatea arenelor este următoarea: Olembè - 60.000 de locuri, Ahmadou Ahidjo din Yaoundè - 42.500, Japoma din Douala - 50.000, Limbe - 20.000, Stadionul Kuekong din Bafoussam - 20.000, Stadionul Roumdé Adja din Garoua - 30.000.

Un prolog semnificativ a fost Cupa Arabiei, câștigată pe 18 decembrie de Algeria, 2-0 în finala cu Tunisia. S-a disputat fără jucătorii din campionatele europene, iar Algeria, marea favorită de la acest turneu, s-a dovedit cea mai solidă, iar clasa îi va crește cu siguranță după "alipirea" unor nume precum Mahrez, Bennacer, Feghouli sau Slimani.

Algeria este și deținătoarea titlului, prezentându-se astfel cu dublă coroană, de campioană africană și arabă. Algeria a ajuns la 39 de meciuri fără înfrângere.

Egipt, Camerun, Senegal și Coasta de Fildeș sunt considerate principalele rivale ale Algeriei. "Faraonii" lui Carlos Queiroz se concentrează pe trio-ul din Premier League format din Salah (Liverpool), Elneny (Arsenal) și Trezeguet (Aston Villa).

Sunt deținătorii recordului de trofee (7), dar nu au mai câștigat din 2010. Gazdele, campioni ai Africii în 2017, vor trebui să îmbine impulsul publicului cu experiența, începând cu căpitanul Choupo-Moting, "rezerva" lui Robert Lewandowski la Bayern Munchen.

În lot mai sunt Toko Ekambi și Aboubakar, precum și portarul Onana, luat deja de Inter Milano pentru sezonul viitor de la Ajax Amsterdam. Senegalul lui Aliou Cissè a pierdut finala în 2019 și nu a câștigat niciodată trofeul.

Succesul va depinde și de starea vedetelor Koulibaly (Napoli), Manè (Liverpool) sau a portarul campion european cu Chelsea, Edouard Mendy.

Sebastien Haller, atacantul Ajax și golgheterul primei faze a Ligii Campionilor, cu 10 goluri, a decis în urmă cu un an să joace pentru Coasta de Fildeș, țara familiei sale, având în vedere și că și Franța îl dorea.

Acum va bifa prima Cupă a Africii și poate fi omul decisiv pentru "elefanți". Va fi coleg în ofensivă cu Pepè, atacantul lui Arsenal. Ghana fraților Ayew, Nigeria lui Osimhen (dacă reușește să-și revină după o accidentare) sau Marocul lui Hakimi și Amrabat sunt alte naționale tari.

Pentru Gambia și Insulele Comore, Cupa Africii din Camerun va fi un eveniment de neuitat. Cele două se află la debutul în competiție. Insularii vor deveni cel mai mic teritoriu care a jucat vreodată la turneul suprem continental. Gambienii, în schimb, sunt decimați de numeroase cazuri de COVID-19.

Cupa Africii pe Națiuni 2022 dă peste cap echipele din Premier League. Lista jucătorilor convocați conține 40 de jucători din Anglia.

Formațiile Liverpool, Arsenal și Leicester sunt cele mai afectate. Un jucător care va participa la Cupa Africii pe Națiuni 2022 va putea reveni la echipa de club cel mai devreme pe 20 ianuarie, când se încheia faza grupelor.

Cupa Africii este o scenă de care unii profită și se evidențiază, iar alții se consacră. Ochii scouterilor din întreaga lume sunt ațintiți asupra competiției. Burkina Faso, adversara Camerunului, îl propune pe Edmond Tapsoba, un fundaș central de 22 de ani.

Bayer Leverkusen a cheltuit 18 milioane de euro, acum doi ani, sumă plătită echipei portugheze Vitória Guimarães. A jucat 9 meciuri de Bundesliga în acest sezon, marcând un gol.

Născut în capitala Ouagadougou, la 14 ani s-a alăturat echipei locale de tineret Salitas, visând la Europa. Un jucător modern: fizic impunător (are 190 cm înălțime), tehnic și cu viteză.

Superbet are în ofertă pariul 1&2+ (câștigă Camerun și se vor marca minimum două goluri; cota 2.2), la secțiunea Combo Final 1 și Goluri.

Camerun vs Burkina Faso
1&2+
Cotă
2.2

* cote valabile la ora publicării acestui articol