​Începe partea a doua a campionatului în Turcia. În prima etapă a returului (runda cu numărul 20), vineri, 7 ianuarie, de la ora 19:00, Trabzonspor are meci dezechilibrat cu echipa românului Marius Șumudică, Malatyaspor.

Minge de fotbalFoto: Sven Beyrich/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trabzonspor este lider detașat în Turcia și conduce la toate capitolele jocului.

Are 46 de puncte, cel mai bun atac (36) și cea mai bună apărare (14).

Adversarul din lupta directă pentru titlu nu este vreun "greu" din Istanbul, ci o grupare de nivel mijlociu, Konyaspor, deținătoare a 39 de puncte. Granzii Fenerbahce, Beșiktaș și Galatasaray sunt la 14, 18, respectiv 19 puncte distanță față de trupa din Trabzon.

Trabzonspor și-a rezolvat, treptat, toate problemele. Începutul de sezon a venit cu o veste rea, eliminarea în fața Romei în Conference League, eșec care s-a dovedit până la urmă benefic pentru parcursul din campionat, scutind echipa de un efort susținut în Europa.

Apoi, ivorianul Gervinho, adus cu statut de vedetă, s-a accidentat și a încheiat sezonul.

Fostul jucător de la Arsenal, Parma și Roma s-a accidentat grav, la genunchi, în meciul cu Çaykur Rizespor, de pe 29 octombrie 2021.

Lovit în minutul 12, Gervinho a fost înlocuit un minut mai târziu de danezul Andreas Cornelius și transportat direct la spital.

Controalele ulterioare au confirmat gravitatea problemei: ruptura ligamentului încrucișat anterior și o pauză de aproximativ 6-7 luni. Astfel, a ratat inclusiv prezența la Cupa Africii pe Națiuni.

Dincolo, Malatyaspor are o perioadă de suferință plină. Este, în mod rușinos, "lanterna roșie" a campionatului.

Ocupă ultimul loc, cu 15 puncte, dar până la prima poziție salvatoare, 16, pe care stă Altay Izmir, sunt doar 3 puncte.

"Traversez o perioadă delicată a carierei de antrenor. A fost un an cu bune și cu rele, dacă punem în balanță ce s-a întâmplat la Gaziantep, unde am creat un grup foarte bun și o echipă bună.

Drept dovadă, acum, ușor-ușor, cu același schelet, cu aceiași jucători, au unele rezultate, sunt la mijlocul clasamentului.

A venit episodul CFR Cluj, unde am avut 7 meciuri cu maximum de puncte și de unde am fost îndepărtat.

După care, știam unde mă duc, știam ce se întâmplă la Malatya, dar nu credeam că voi întâlni jucători și niște trasferuri care s-au făcut în vară, eu uitându-mă la început pe primul 11.

Apoi, începând să pierd jucători, 3-4 mi s-au accidentat, a trebuit să improvizez", a sintetizat "Șumi" anul 2021.

Apoi, a vorbit despre problemele la zi ale echipei sale.

"Suntem cea mai tânără echipă din Super Ligă, având 10 jucători sub 20 de ani. Este foarte greu, când te bați cu forțele din Turcia, dar eu sunt foarte mulțumit că am făcut 9 puncte.

Serios, fără nicio ironie! Nu mă așteptam să fac 9 puncte, anume că pot să fac 9 puncte, să ajung la 15 puncte și să-mi permit să fac transferuri.

Suntem 3 echipe cu 15 puncte și o să ne batem. O echipă are 18, alta este cu 17, suntem toate acolo...

A fost o surpriză extraordinar de plăcută că am făcut 9 puncte cu echipa pe care am găsit-o. Mi-am dorit foarte mult să mă întorc în Turcia.

Dar, dacă nu vin întăriri, nu voi rămâne. Patronul mi-a spus că va aduce jucători.

Această echipă are nevoie de minimum 8 jucători, dintre care 5-6 să fie titulari, fiindcă, altfel, nu avem nicio șansă să ne salvăm de la retrogradare.

Dacă cei de acolo își doresc să retrogradeze, cu Șumudică, fără Șumudică... Această echipă, dacă nu va face transferuri, va retrograda", a fost analiza tăioasă a Șumudică, la revenirea în România, în finalul anului trecut.

Deocamdată, la Malatyaspor, prima despărțire nu este de un anume jucător, ci de un conducător. Luni, clubul a anunțat oficial despărțirea de directorul sportiv Izzet Erdogan, nepotul președintelui Turciei, Recep Erdogan.

În tur, victorie lejeră pentru Trabzonspor, care a pornit sezonul ca din pușcă. A devenit primul lider al campionatului, după victoria cu 5-1 cu Malatyaspor.

Superbet are cota 1.8 la Total Goluri Oaspeți O1+ (Malatyaspor marchează cel puțin un gol).

Trabzonspor vs Malatyaspor TGO O1+


Cotă 1.8


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol