Într-un meci contând pentru etapa a 4-a din La Liga (restanță), FC Barcelona, o formație ruptă în bucăți de nenumărate probleme interne, se deplasează în Andaluzia, unde marți, 21 decembrie, de la ora 22:30, dă ochii, pe legendara arenă „Ramon Sanchez Pizjuan”, cu FC Sevilla, o echipă stoarsă de puteri în Liga Campionilor.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Sunt zile grele pentru catalani, nevoiți să refacă din mers căruța stricată.

Venit după olandezul Ronald Koeman, antrenorul Xavi trebuie să rezolve aceleași vechi probleme și cere timp și răbdare pentru a găsi soluții.

Catalanul propune varianta baby-Barca, cu tânărul Gavi, 17 ani, printre titulari. „E un jucător spectaculos”, promite Xavi.

Barcelona a rămas în afara Ligii Campionilor înainte de faza optimilor de finală (este pentru prima dată în istorie când gruparea blaugrana bifează o asemenea contraperformanță, din momentul în care s-a implementat sistemul competițional valabil în acest moment), iar primăvara europeană o găsește într-o competiție de mâna a doua, Liga Europa.

Pierderea lui Messi, problemele financiare, accidentările unor jucători importanți (plus șocul retragerii din motive medicale a lui Aguero) și instabilitatea de pe banca tehnică sunt doar câteva dintre motivele pentru care Barcelona a ajuns la cel mai slab moment din ultimii 18 ani.

Din sezonul 2003-2004, catalanii nu au mai ratat prezența în fazele eliminatorii din Champions League.

Acela a fost primul sezon în care competiția supremă din fotbalul european s-a desfășurat după actualul sistem (8 grupe de câte 4 echipe, din care primele două se califică în optimi), dar atunci Barcelona nu a fost prezentă la start.

Catalanii avuseseră un sezon dezastruos în Spania (locul 6 în stagiunea 2002-2003) și rataseră Champions League.

Echipa de pe „Nou Camp” a participat atunci în Cupa UEFA, unde s-a oprit în „optimi”, fiind eliminată de Celtic Glasgow.

Începând cu sezonul 2004-2005, Barcelona nu a ratat niciodată calificarea în grupele Champions League și nici accederea în optimile de finală.

A fost cea mai glorioasă perioadă a clubului în Europa, 4 dintre cele 5 „urecheate” din vitrină fiind câștigate în acest interval (2006, 2009, 2011 și 2015).

În alte 5 rânduri, catalanii s-au oprit în semifinale, ceea ce atestă că Barcelona a fost mereu la înălțime în competiția titanilor din fotbalul european.

Ultima dată când Barcelona nu a trecut de grupele Champions League a fost în sezonul 2000-2001.

Atunci, gruparea blaugrana a terminat pe locul 3 o grupă cu Milan, Leeds și Beșiktaș (prima fază a grupelor), ajungând în primăvara Cupei UEFA, unde a fost oprită de Liverpool, în semifinale.

E posibil ca Barcelona să-și propună în acest sezon câștigarea Europa League, unde va porni în februarie din „16”-imi.

Adjudecarea unui asemenea trofeu ar salva oarecum imaginea pătată a clubului, dar cu siguranță vor exista fani care și așa vor spune că e prea puțin.

Barcelona a ridicat atât de mult ștacheta în ultimele două decenii încât ratarea calificării în optimile Champions League este catalogată un adevărat dezastru.

Până la jocul de sâmbătă, 18 decembrie, cu Elche, scor 3-2 (golul victoriei picat în minutul 85), Barcelona a stat departe de „Nou Camp” de pe 4 decembrie.

De când n-a mai dat ochii cu fanii săi, a bifat 4 meciuri fără victorie (3 înfrângeri și o remiză).

Ultima apariție acasă, în acel 4 decembrie, a însemnat un eșec cu Betis Sevilla, 0-1.

A urmat corecția din Ligă, 0-3 cu Bayern Munchen, apoi remiza de la Pamplona, 2-2 cu Osasuna.

La mijlocul săptămânii trecute, un meci amical cu Boca Juniors pe un teren neutru, pierdut 1-2 (au evoluat jucători reveniți după accidentări sau cu puține minute prinse de la startul sezonului, precum Lenglet, Dani Alves, Demir, Puig, Dest sau Coutinho).

După modelul Manchester United, care s-a calificat în Ligă câștigând Europa League în 2017, triumful în cea de-a doua competiție europeană intercluburi devine obligație pentru echipa lui Xavi, ca nu cumva dezastrul să se prelungească și în sezonul viitor, iar startul competițiilor europene să o găsească pe Barcelona doar în Europa League sau chiar Conference League (în Anglia, Arsenal a trăit o astfel de cădere, ratând sezonul trecut și ultimul loc de Europa).

Catalanii au cel mai slab început de sezon din ultimii 18 ani, fiind pe locul 7 după 17 meciuri jucate, cu 27 de puncte în clasament.

În sezonul 2002-2003, Barca termina pe locul 6 la final. În această stagiune, Real Madrid pare cea mai puternică echipă, dar Atletico, Sevilla, Betis sau Real Sociedad sunt alte formații puternice care își propun clasarea pe un loc care duce în grupele Champions League (Top 4), astfel că Barcelona trebuie să își revină cât mai repede, pentru a păstra contactul cu aceste grupări.

În Liga Europa își spune speranțe și Sevilla. A terminat tot pe 3 grupa de Ligă, ratând complet meciul decisiv, de la Salzburg, o partidă tensionată în care a trebuit să se descurce în 10 oameni din minutul 64 (eliminat Joan Jordan).

Andaluzii și-au reluat seria câștigătoare: 1-0 cu Bilbao și 2-1 cu Andratx, în Cupa Spaniei.

Apoi, două meciuri tari pe teren propriu. Sâmbătă, a învins-o cu 2-1 pe campioana Atletico Madrid, iar marți are de furcă în meciul cu Barcelona.

Superbet oferă cota 1.4 pentru pariul șansă dublă 1X (remiză sau victorie Sevilla).

Sevilla vs FC Barcelona
1X

Cotă 1.4


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol