Meciul de mare interes al etapei a 18-a din Serie A (penultima a turului) se joacă duminică, 19 decembrie, ora 21:45, pe „Giuseppe Meazza (San Siro)”, între AC Milan (39p) și Napoli (36p), locurile 2, respectiv 4. Ambele au fost pe primul loc în clasament, ocupat acum de campioana Inter (43p).

Minge de fotbalFoto: legaseriea.it

Eliminată din Europa, AC Milan se poate focusa doar pe campionat.

După 1-1 cu Udinese etapă trecută, când a egalat în prelungiri, Zlatan Ibrahimovic, 40 de ani, a avut timp pentru o vizită, marți, la Vatican, unde a beneficiat de o întâlnire cordială, cu multe fotografii, zâmbete şi un schimb de cadouri înainte de Crăciun.

Suedezul a fost primit de către Papa Francisc şi a purtat o scurtă conversaţie cu Sfântul Părinte.

Emoţionat, campionul nordic a spart primul gheaţa: „V-am adus ceva şi am vrut să vi-l dau personal”.

Apoi, a luat „Adrenalina”, carte scrisă împreună cu Luigi Garlando, şi a pus-o în mâinile lui Jorge Bergoglio.

„Aceasta este o parte din povestea mea, conţine descrierea vieţii mele şi un mic mesaj”.

Papa a apreciat gestul: „O voi citi de bunăvoie”. Şi i-a răspuns oferindu-i lui Ibrahimovic textul „Sportul după Papa Francisc”, amintind că „sportul este un mesaj de umanitate şi măreţie”.

Zlatan a ţinut să mai adauge un cadou, tricoul Milanului cu numărul 11: „Vă place AC Milan? Cu ăsta fac puţină magie pe teren...”.

Zâmbind, Bergoglio, mare fan San Lorenzo (Argentina), i-a mulţumit pentru un dar „atât de personal”, înainte de obişnuitele fotografii şi de urările care au încheiat audienţa.

Motive de supărare sunt în vestiar. Infermeria milanezilor este plină: Rebic, Calabria și Pellegri sunt accidentați.

Plus Kjaer, pentru care sezonul este încheiat. Leao strânge din dinți, Giroud revine după o lună.

Meciul de duminică cu Napoli este important pentru scudetto, iar antrenorul Stefano Pioli ar putea apela la Daniel Maldini, 20 de ani, pentru ca fiul legendarului Paolo să fie inserat între spaniolul Diaz și brazilianul Messias.

Sud-americanul este omul momentului, cel mai în formă și mai mereu decisiv, în timp ce spaniolul se resimte fizic, după ce a avut Covid.

Gruparea din Lombardia caută soluții. Fundașul Sven Botman, olandez de la Lille - campioana Franței, ar trebui să-l înlocuiască în iarnă pe danezul Kjaer.

Milan ar vorbi din nou olandeza, după ce a avut în lot nume precum Gullit, Van Basten, Rijkaard, Seedorf, Stam, Davids sau Van Bommel.

Se vor duela doi tehnicieni din garda veche: Stefano Pioli, 56 de ani, și Luciano Spalletti, 62.

Pentru Pioli, meciul contează mai mult. Pentru pentru lupta pentru titlu, dar și pentru a rupe un „blestem” care durează de 15 ani.

Stefano nu l-a învins niciodată pe Spalletti în carieră. 10 meciuri: 3 egaluri și 7 înfrângeri.

Dintre antrenorii cu care s-a confruntat de cel puțin 10 ori, Pioli are un bilanț mai prost doar cu Allegri, fără succes în 18 meciuri (14 înfrângeri și 4 remize).

Rău stă și cu Conte, o victorie în 11 jocuri. Câteva înfrângeri produse de Spalletti l-au costat postul pe Pioli, fiind demis de la Parma în 2007 și de la Lazio în 2016.

Prima întâlnire datează din 2006. Pioli era la Parma, iar Roma era pregătită de Spalletti, cu 4 goluri de la Rossi, Perrotta, Aquilani şi Montella (ultimul îi antrenează pe Balotelli şi Lucas Castro la Adana Demirspor).

La Parma erau Budan, Dessena și Cigarini. Parma urma să se confrunte cu Roma de încă 3 ori, două dăți în Cupa Italiei și una în Serie A, ultima fatală: înfrângerea cu 3-0 din 11 februarie 2007 l-a costat postul.

Apoi, cei doi nu s-au mai duelat timp de nouă ani. În timp ce Spalletti era la Roma, Pioli se chinuia în Serie B, la Grosseto, Piacenza și la Sassuolo.

Iar când Luciano a ales Zenit (Rusia), Stefano s-a întors în Serie A. Al cincilea meci direct a avut loc pe 3 aprilie 2016, când Spalletti i-a dat 4 goluri lui Stefano, de data aceasta în derby-ul cu Lazio. Goluri Perotti, El Shaarawy, Dzeko și Florenzi (ultimul este astăzi la Milan).

De atunci, alte două înfrângeri, toate împotriva Fiorentinei: 3-0 pe 20 august 2017 și 2-1 pe 25 septembrie 2018, cu Interul lui Spalletti.

Ultima confruntare dintre cei doi, din nou între Fiorentina și Inter, a fost un spectacol: 3-3 pe 24 februarie 2019.

Napoli a pierdut cu Empoli acasă, 0-1, dar merge mai departe în Europa League, de pe locul 2 în Grupa C, la egalitate de puncte cu Spartak Moscova.

Meciurile din Europa au dat-o pe ste cap, dar i-au umplut conturile din bancă.

Superbet oferă cota 2.35 pentru Final 1 (victorie Milan), pentru primul succes din istorie al lui Pioli în fața lui Spalletti.

AC Milan vs Napoli
1

Cotă 2.35

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol