​În Anglia se dispută etapa a 18-a din campionatul de fotbal, care sâmbătă, 18 decembrie, le aduce față-n față, de la 19:30, pe Leeds United și pe Arsenal Londra.

Minge de fotbalFoto: premierleague.com

Deunăzi, ambele au ținut prima pagină cu două teme diferite: Leeds a încasat-o rău, la mijlocul săptămânii, de la Manchester City, 0-7, iar în curtea celor de la Arsenal a explodat „cazul Aubameyang”.

În runda intermediară, managerul argentinian Marcelo Bielsa a fost umilit de cel mai mare fan al său din rândul antrenorilor, spaniolul Pep Guardiola.

Cu o etapă înainte, la fel, pierduse, dar nu rușinos, ci marcând de două ori pe „Stamford Bridge”, 2-3 cu Chelsea.

Iar situația tinde să devină critică pentru Leeds, care alunecă spre periculosul loc 18, ultimul care trimite în Championship, a doua divizie din Insulă.

Sunt obiective diferite pentru cele două echipe care se înfruntă sâmbătă.

Londonezii vânează Top 4, pentru o viitoare participare în Liga Campionilor, concurând în acest moment al sezonului cu West Ham United, Manchester United și cu Tottenham.

La Arsenal, totul curgea bine, la nivel de rezultate și de atmosferă. Până când liniștea a fost spartă de pumnul în masă cu care conducerea a lovit în „cazul Aubameyang”.

Managerul Mikel Arteta a decis să nu-l mai convoace, iar clubul i-a retras banderola de căpitan, sancțiuni socotite prea dure inclusiv de germanul Thomas Tuchel, de la Chelsea: „Aubameyang nu merita acest tratament”.

Cei doi au lucrat împreună la Borussia Dortmund, echipă pe care Tuchel a pregătit-o în perioada 2015-2017 și pentru care „Auba” a evoluat în intervalul 2013-2018, marcând de 98 de ori.

În ultimii ani, gabonezul Pierre-Emerick Aubameyang a ținut clubul pe linia de plutire cu goluri sale, dar recentele probleme disciplinare i-au determinat pe Gunners să ia această decizie deosebit de importantă și de dură.

Aubameyang a fost cumpărat de „tunari” în 2018, cu peste 60 de milioane de euro, de la Borussia Dortmund, câștigând titlul de golgheter în sezonul 2018/19 și devenind căpitan al echipei.

Acum, clubul a decis să-l tragă pe margine, în urma unei „coliziuni” cu antrenorul Arteta din cauza nerespectării regulilor interne.

Pe site-ul oficial al londonezilor a apărut comunicatul care lămurește parțial situația: „După ultima sa încălcare a regulilor, de săptămâna trecută, Pierre-Emerick Aubameyang nu va mai fi căpitanul nostru și nu va fi luat în considerare pentru meciul cu West Ham United.

Ne așteptăm ca toți jucătorii noștri, în special căpitanul nostru, să respecte regulile și standardele pe care le-am stabilit și la care am aderat cu toții”.

Iar meciul cu „ciocănarii”, un derby londonez pentru locul 4, a fost câștigat lejer de Arsenal, scor 2-0, cu francezul Alexandre Lacazette preluând de la „Auba” atât postul de vârf împins, cât și banderola de căpitan.

Pentru Arsenal, a fost al doilea joc consecutiv fără atacantul central gabonez, având în vedere că Aubameyang fusese exclus din lot și împotriva lui Southampton.

În conferință de presă, tehnicianul spaniol vorbise despre probleme disciplinare, fără a intra în detalii, dar tabloidele britanice, ca întotdeauna, au săpat adânc.

Problema ar fi apărut după o călătorie efectuată de jucător, pe motive familiale, în Gabon, de la care însă Aubameyang s-ar fi întors târziu, fără respectarea regulilor legate de pandemia Covid.

De aici și cearta cu clubul, care a culminat mai întâi cu excluderea din lot, apoi cu retragerea banderolei, pe care o primise în 2019, după ce fostul căpitan, Xhaka, fusese „degradat” tot pe motive disciplinare.

Nu este însă prima dată când atacantul și Arteta sunt în dezacord. În martie trecut, antrenorul l-a exclus înainte de derby-ul Londrei cu Tottenham, din motivele disciplinare. L-a iertat și l-a reprimit ulterior la prima echipă.

Situația gabonezului are legătură cu pandemia, cea pe care cluburile britanice se străduiesc s-o combată, pentru a nu fi nevoite să întrerupă competiția. Și pentru care caută temeinic soluții, având în vedere creșterea alarmantă a cazurilor de Covid cu tulpina Omicron.

Numărul încă mare de jucători nevaccinați determină unele cluburi din Premier League să ia în considerare ipoteza unei reduceri salariale pentru cei care refuză să se supună vaccinării.

În ultimele săptămâni, numărul jucătorilor pozitivi din cele patru divizii ale fotbalului englez a crescut dramatic.

Sunt peste 40 de jucători bolnavi de Covid. Efectele s-au văzut în teren, cu echipe decimate și 4 meciuri amânate în doar 5 zile.

Ultima, partida dintre Brentford și Manchester United. Iar campionatul ar putea fi suspendat pentru o perioadă.

Metoda reducerii salariale a fost aplicată deja în Germania. Clubul Bayern Munchen l-a taxat astfel pe mijlocașul Kimmich, nevaccinat și ulterior bolnav de Covid.

Cu loturi „scurte”, rezultatele pot fluctua în acest decembrie „de foc” pentru echipele de Premier League.

Superbet propune la categoria Superpariuri o combinație de 3 evenimente care trebuie îndeplinite în același timp, pentru a fi considerată câștigătoare: peste 0.5 goluri în meci, peste 7.5 cornere în meci și peste 2.5 cartonașe în meci. Cota pusă la bătaie: 1.55.

Leeds vs Arsenal Cotă1.55


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol