​Meciul Genoa - Sampdoria, derby-ul Farului genovez sau Derby della Lanterna, se joacă vineri, 10 decembrie, de la ora 21:45, în deschiderea etapei a 17-a din Serie A, prima divizie fotbalistică a Italiei.

Minge de fotbalFoto: legaseriea.it

Este criză în ambele tabere, sub diferite forme, fie sportivă, fie pe linie administrativă.

„Grifonul” este pe locul 19, penultimul, iar Doria, aflată pe locul 15, sângerează la nivel de conducere, după ce patronul echipei tocmai a fost încarcerat.

Ca întotdeauna, derby-ul oraşului Genova va paraliza orice altă activitate sportivă în oraşul-port.

Genoa are 9 titluri de campioană, ultimul acum aproape 100 de ani, iar rivala din oraș, Sampdoria, s-a bucurat de singurul titlu în 1991. Rivalitatea dintre cele două este uriașă, iar mulți italieni spun că acesta este cel mai încins meci din Serie A.

Cel mai vechi club încă în activitate din Italia este Genoa, care este considerat al patrulea ca și moment de apariție, după cele trei din Torino (Torino FC, Nobili Torino sau Internazionale Torino), data fondării fiind trecută 7 septembrie 1893.

Perioada cea mai importantă a fost până la mijlocul anilor 20, câștigând 9 campionate - inclusiv pe primul - din 1898 și ultimul fiind în 1924.

Stadionul „Luigi Ferraris” este gazda clubului Genoa din 1911, iar din 1946 este împărțit cu clubul din același localitate - Sampdoria.

Față de Sampdoria, care a devenit o obișnuită a primei ligi, Genoa a pendulat între cele două ligi, după Al Doilea Război mondial, inclusiv două prezențe în Serie C.

Sampdoria are o istorie la fel de interesantă.

Clubul a fost fondat pe 12 august 1946 prin fuziunea a două cluburi cu vechime - apărute la sfârșitul secolului XIX - Sanmpierdarenese și Andrea Doria, ultimul fiind numit în onoarea guvernatorului genovez care a înfruntat forțele sultanului otoman în perioada renascentistă.

Cea mai bună perioadă a echipei a fost la finalul secolului XX - anii 80 și anii 90 - perioadă în care a câștigat un campionat, 4 Cupe, o Supercupă.

A reușit două finale consecutive în Cupa Cupelor, în 1989 și 1990 (ultima câștigată). Echipa a pierdut foarte greu finala de pe Wembley din 1992 a Cupei Campionilor Europei cu FC Barcelona.

Primul meci oficial dintre cele două cluburi genoveze a avut loc în noiembrie 1946, în cadrul etapei a 7-a a campionatului italian de Serie A.

Pe stadionul „Luigi Ferraris”, Sampdoria învingea cu 3-0 concitadina Genoa, într-un sezon în care ambele au terminat campionatul la mijlocul clasamentului cu același număr de puncte, 36, împărțind locurile 10-11.

Prima victorie a celor de la Genoa a venit în sezonul următor, în noiembrie 1947, când Genoa a învins cu 2-1 pe Sampdoria printr-o răsturnare de scor.

Meciul cu cele mai multe goluri din istoria derbiului genovez coincide și cu cea mai mare diferență de scor a unei echipe față de cealaltă. Se întâmpla în octombrie 1948, când Sampdoria învingea pe teren propriu cu un zdrobitor 5-1 pe Genoa.

La Sampdoria, echipa românului Radu Drăgușin, este zbucium.

Preşedintele clubului, Massimo Ferrero, a fost arestat la începutul săptămânii pentru presupuse infracţiuni financiare care nu au legătură cu clubul.

El a fost dus la închisoare luni, în timp ce alte cinci persoane au fost plasate în arest la domiciliu.

Guardia di Finanza l-a arestat pe Ferrero pentru presupuse infracţiuni corporative şi faliment, în cadrul unei anchete efectuate de procuratura din Paola, în regiunea Calabria. Ferrero a cumpărat Sampdoria în iunie 2014 de la familia Garrone.

Ferrero a acordat un interviu pentru ziarul „La Repubblica”, în urmă cu câteva zile, în care a declarat că este „obosit” şi că este în căutarea unor investitori care să cumpere clubul.

„După opt ani de sacrificii, pasiune, muncă grea, dar şi atacuri personale şi acuzaţii, încep să fiu obosit”, a declarat italianul. După ce a fost arestat, și-a dat demisia de la conducerea clubului.

Ucraineanul Andrei Șevcenko, antrenorul cel nou al celor de la Genoa, are de oprit o serie de 13 meciuri la rând fără victorie (6 înfrângeri și 7 remize), astfel că este de înțeles dacă „Grifonul” va forța să marcheze după pauză, așa cum a făcut-o și cu Juventus, la Torino (0-2).

Pe 12 septembrie, Genoa câștiga cu 3-2 în fața celor de la Cagliari. În schimb, Sampdoria are două eșecuri la rând, care au venit după două succese consecutive.

Superbet propune cota 1.85 pentru II G1+ (total goluri gazdele a doua repriză), adică Genoa să puncteze măcar o dată în partea secundă a partidei.

Genoa vs Sampdoria II G1+


Cotă 1.85


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol