Etapa a 12-a din Primera Division programează derby-ul basc dintre Real Sociedad și Athletic Bilbao, duminică, de la ora 22:00.

Foto:

Este un derby de clasament, nu doar unul impus de tradiție. Real Sociedad stă în frunte, iar Athletic Bilbao dă târcoale locurilor de Europa. Ambele echipe pierd greu în Spania.

Real Sociedad, echipa la care a făcut carieră Gică Craioveanu (1995-1998, în care a jucat 90 de partide și a marcat 26 de goluri) și care l-a lansat pe Antonie Griezmann, luptă puternic pe două frunturi: La Liga și cupele europene (Liga Europa).

În mod cert, știută fiind rivalitatea locală, o victorie care s-o împiedice pe Sociedad să revină în poziția de lider din care a fost decăzută de fluctuația partidelor din etapă ar fi tot ce-și poate dori mai mult Bilbao.

„Alb-roșiii” din Bilbao sunt coloana vertebrală a ideii basce în fotbal, cunoscută pentru politica lor unică - „cantera” - atragând și participând la jocul echipei doar elemente locale.

Astfel, Athletic oferă șansa de performanță băieților locali, care sunt recompensați cu loialitatea față de club.

Această regulă este o parte integrantă a filozofiei la Athletic, iar unul dintre motto-urile echipei este „Cu galop și fani, nu avem nevoie de străini”.

Această politică a fost urmată de club din 1912, fiind suspendată în timpul regimului Franco.

La începutul „canterei”, doar fotbaliștii din Țara Bascilor (o regiune din Spania) aveau ocazia să joace la Athletic.

De-a lungul anilor, clubul a extins geografia posibilelor sale transferuri pentru a include jucători din alte regiuni din Spania și Franța, parte a istoriei bascilor.

Sau jucători de alte naționalități, dar născuți sau crescuți în Țara Bascilor. Este cazul lui Cristi Ganea, ultimul român care a jucat la Bilbao, ajuns în Spania de la Viitorul.

Peste 2.5 goluri în meci are cota 2.15 la Unibet.