​Grupa D are un lider incontestabil, Franța. Campioana mondială în exercițiu n-are de gând să lipsească, în decembrie anul viitor, de la competiția din Qatar, iar această motivație a făcut-o să uite repede de dezamăgirea trăită la Euro 2020, unde a fost eliminată de Elveția, la penalty-uri, pe Arena Națională din București.

Minge de fotbalFoto: Dreamstime

Ucraina - Franța, de sâmbără seară (ora 21.45), trebuia să fie derby-ul grupei. Va fi doar un simplu meci de clasament. Diferența de valoare, chiar dacă forma sportivă de moment nu este strălucitoare pentru francezi, nu suportă comparație.

Franța este pe locul 3 în clasamentul mondial, după Belgia și Brazilia, dar înaintea Angliei, Italiei (finalistele ultimei ediții a Europenelor) și Argentinei, câștigătoarea Copei America.

Franța este liderul grupei, cu 8 puncte, iar Ucraina are doar 4 puncte în tot atâtea etape, 4.

Pentru a spera măcar la locul 2, rânvit de Finlanda (două puncte în două etape), de Kazahstan (două puncte în 3 etape) și de Bosnia (două puncte în 3 etape), Ucraina nu are decât varianta victoriei sâmbătă, pentru a spera la locul de play-off. Practic, pentru gazde este un meci de baraj.

Abandonată de Andrei Șevcenko, care în martie, la Paris, a scos un 1-1 meritoriu contra Franței, după turneul final continental, corabia Ucrainei traversează o alarmantă scădere de nivel cu noul lider de pe margine, Oleksandr Petrakov.

Miercuri, la Astana, a remizat cu Kazahstan, scor 2-2. Naționala Ucrainei nu este oglinda campionatului intern. În timp ce prima reprezentativă șchioapătă, cluburile strălucesc în Europa.

Ucraina are două echipe în grupele Ligii Campionilor, Dinamo Kiev și Șahtior Donețk. Nu este deloc puțin lucru, mai ales că ”minerii” s-au calificat eliminând-o la baraj pe AS Monaco.

Franța continuă cu Didier Deschamps pe bancă, deși înaintea Europenelor au existat semnale explicite privind o iminentă despărțire. Doar că, după un turneu final dezamăgitor, federația franceză și-a arătat încrederea, dar și recunoștința față de cel care le-a adus ”cocoșilor” un titlu mondial și o poziție de vicecampioni europeni.

Iar startul campaniei pentru Mondiale este acceptabil: două victorii și două remize. Nu par să existe bătăi de cap privind calificarea.

Atacul se învârte tot în jurul lui Kylian Mbappe, rămas la PSG după ce a picat transferul la Real Madrid. Iar Griezmann și Benzema alcătuiesc tridentul ofensiv.

În preliminarii nu se respectă regula din campionatele naționale. Se înscrie puțin, atenția pentru golaveraj și grija pentru a onora drapelul țării fiind primordiale.

Fortuna oferă cota 1,77 că se vor marca mai puțin de 3 goluri pe ”Olimpiyskiy” din Kiev.