Liderul mondial Novak Djokovic, 34 de ani, pășește în noaptea de marți spre miercuri, de la ora 2:00, pe arena ”Arthur Ashe”, în drumul spre marea lui țintă: Marele Șlem, câștigarea tuturor celor 4 turnee majore în același sezon.

Novak DjokovicFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

Îl întâmpină, în primul tur, un norvegian de 18 ani, Holger Vitus Nodskov Rune, locul 145 ATP, apoi vor urma alte 6 meciuri de câștigat.

Sârbul nu simte în ceafă răsuflarea marilor rivali, elvețianul Roger Federer și spaniolul Rafael Nadal, care, accidentați sau incomplet refăcuți, nu au venit în SUA.

Relaxat și fără a avea ce pierde este norvegianul. Favorit 24 în calificări, nordicul a răpus 3 adversari mai slabi clasați decât el, înainte să pătrundă pe tabloul principal.

Rune vine după 13 victorii consecutive. Înainte, a câștigat două turnee challenger, la San Marino și la Verona, dar pe zgură. Este în premieră pe tabloul principal la US Open.

Nole se prezintă la US Open fără meci disputat după dezamăgirea ratării titlului olimpic la Tokyo, unde viza să pună o cărămidă la Golden Slam.

O serie de 22 de meciuri victorioase la rând a fost întreruptă de germanul Alexander Zverev și de spaniolul Pablo Carreno Busta, fapt care l-a împiedicat să pună mâna măcar pe locul 3 și pe medalia de bronz.

Rămâne în picioare Marele Șlem, după victoriile de la Australian Open, Roland Garros și Wimbledon în același an calendaristic, performanță pe care ultima dată a realizat-o Rod Laver, în 1969.

Doar 4 jucători au reușit acest lucru în carieră, Steffi Graf, Serena Williams, Andre Agassi și Rafael Nadal, însă Djokovic îl poate face în același an, ceea ce doar Graf a izbutit până acum, în 1988. Germanca a făcut și Goldem Slam-ul, triumfând și la JO.

Djokovic nu a ascuns niciodată că vrea să fie cel mai mare din istorie, că acesta este visul lui: „Voi continua cursa de urmărire, în același timp îmi voi pava propriul drum, drumul meu autentic. Toți avem călătorii diferite, asta e situația".

Marian Vajda, antrenorul lui Nole din 2006, cu o mică întrerupere, a declarat după finala de la Paris că are încredere în forțele sârbului: „Am vorbit cu Goran și ne-am spus că dacă face Marele Șlem anul acesta, ne dăm demisia ca antrenori".

„Cred că e posibil, foarte posibil. Îi place să joace la Wimbledon și US Open. Am fost îngrijorat pentru perioada de zgură pentru că în ultimii zece ani, deși a avut rezultate grozave, nu a reușit prea mult la French Open. Dar câtă vreme Novak e sănătos, și acum este, e într-o formă grozavă, e capabil să facă Marele Șlem", a subliniat Vajda.

Inactiv de câteva săptămâni, Djokovic ar putea mai greu în meci contra lui Rune, deja ”încălzit” de cele 3 meciuri din calificări. Așadar, măcar în primul set, când energiile ambilor vor fi la cote ridicate, echilibrul să se mențină până spre final.

Superbet lansează oferta pentru cota 3,15 că în primul set se vor disputa cel puțin 10 game-uri, adică se va încheia cu unul din scorurile 6-4, 4-6, 7-5, 5-7, 7-6, 6-7.