Înaintea jocului de luni seară, de la Mediaș, ora 21:00, amintirile roș-albe i-au năpădit pe cei de la UTA, gândindu-se la oaspetele european de la mijlocul săptămânii trecute, Steaua Roșie Belgrad.

Minge de fotbalFoto: Dreamstime

Nu doar CFR Cluj a fost surclasată de belgrădeni. În alt context, în turul doi al celei mai puternice competiții europene, pe când nu existau tururi preliminare, o altă campioană a României a îngenuncheat în fața echipei ce avea să ajungă în acel an până în semifinalele Cupei Campionilor Europeni.

În 1970, Steaua Roșie, campioana Iugoslaviei, s-a duelat cu UTA Arad, cea care venea după ce reușise marea surpriză, eliminarea lui Feyenoord Rotterdam, deținătoarea trofeului, din CCE.

A fost 3-0 pe Maracana Europei, așa cum este denumită de suporteri arena unde evoluează Crvena Zvezda și 3-1 tot pentru sârbi, la Arad, în retur, Brosovszky fiind autorul golului pentru campioana României de atunci.

Florian Dumitrescu, cel care a făcut posibilă întâlnirea din dubla manșă cu sârbii, după ce a marcat golul calificării cu Feyenoord (1-1 la Rotterdam și 0-0 la Arad), a povestit în cartea „40 de ani și-o Minune” despre acele meciuri.

„Scorurile 0-3 și 1-3 spun totul. După meciul tur de la Belgrad, Ioan Chirilă i-a luat un interviu lui Miljanic, antrenorul Stelei Roșii, cel care a pregătit-o și pe Real Madrid. L-a întrebat, printre altele, pe cine ar lua de la UTA. Răspunsul a fost: pe Florian Dumitrescu, dar pe dreapta, că pe stânga îl am pe Dzajic (n.r. - Geaici, cum apărea în ziarele din România, era considerat cea mai bună extremă stânga a Europei, post pe care evolua și atacantul menționat de antrenorul iugoslav)”, a spus Florian Dumitrescu, referitor acea confruntare.

Gavrilă Birău, fundașul de fier al arădenilor de atunci, nu a evoluat cu Steaua Roşie Belgrad, fiind în spital, suferind de leptospiroză, o boală care se transmitea de la șobolani.

„În locul meu a jucat Calinin. Atâta l-a întors Geaici, încât al nostru şi-a pierdut lentila de contact în iarbă. Imediat, sârbul a trimis mingea în aut şi au căutat împreună lentila lui Calinin”, a dezvăluit Biro un amănunt amuzant al partidei de la Arad.

Pariul ca Ioan Hora, fost jucător la Gaz, acum la UTA, să marcheze, iar oaspeții să plece victorioși are cota 5,75 la Stanleybet.