​Serie B, a doua divizie fotbalistică a Italiei, se pune în mișcare vineri, de la ora 21.30, cu meciul dintre Frosinone și Parma, duel care, nu cu mult timp în urmă, vorbim de sezonul 2018-2019, se consuma în Serie A.

Foto:

Începe, practic, purgatoriul pentru Valentin Mihăilă și pentru Dennis Man. Românii au fost păstrați de patronul american Tanner Krause pentru a reuși promovarea automată, și sunt văzuți, prin prisma vârstei fragede, jucători care pot asigura creșterea proiectului.

Echipa din regiunea Emilia-Romagna nu ia în calcul altceva decât întoarcerea la anul în Serie A. Din Serie B, eșalon cu 20 de formații, promovează automat doar primele două clasate.

AC Parma a încheiat în genunchi sezonul trecut de Serie A, cu 9 înfrângeri la rând, iar în testele din presezon a bifat o victorie și 3 eșecuri.

La Parma a venit să pună umărul legendarul Gigi Buffon, 43 de ani, după o viață trăită la Juventus Torino (2001-2018 și 2019-2021). Buffon știe cu ce se mănâncă Serie B. A fost acolo cu Juventus.

Gigi se întoarce acasă, fiind lansat de Parma în fotbalul mare, chiar dacă nu toți îi aplaudă revenirea, existând voci care îl consideră trădător. Buffon pleca de la Parma în 2001, în schimbul unei sume-record în fotbalul mondial pentru un portar: 52 de milioane de euro.

Au urmat ani glorioși la Juventus Torino și la naționala Italiei, cu care a câștigat titlul mondial, dar și o cădere abisală.

Scandalul Calciopoli, blaturile puse la cale de oficialul Luciano Moggi (administrator-delegat la ”Bătrâna Doamnă”), a deposat-o pe Juventus de titlurile câștigate fraudulos și a trimis-o direct în Serie B.

Deși au avut oferte de transfer, Buffon și Del Piero au fost printre cei care au refuzat să dea bir cu fugiții, dorind să onoreze astfel familia Agnelli - proprietara companiei Fiat și a echipei Juventus.

Așa se face că Buffon avea să debuteze în Serie B pe 9 septembrie 2006, la 1-1 cu Rimini, în deplasare. Astfel, portarul revine în eșalonul secund al fotbalului italian după 15 ani cu gândul promovării imediate. Atunci, avea o echipă stelară, acum - una experimentală.

Frosinone a terminat pe 10 sezonul trecut în Serie B. Îl are pe bancă pe Fabio Grosso, campionul mondial din 2006 alături de Buffon.

La Parma decide Enzo Maresca. Echipa a părăsit prematur Coppa Italia, duminică, după 1-3 cu Lecce, grupare tot din Serie B. Dintre români, a jucat doar Man, ținut pe teren primele 60 de minute.

Și Frosinone a ieșit din Cupa Italiei duminică, după 1-1 cu Venezia, o formație de Serie A. Câștigătoarea s-a descis la penalty-uri.

1-1, scorul înregistrat la debutul lui Buffon în Serie B, are cota 5,4 la Casa Pariurilor.