Cele două formații ale Capitalei încep runda cu numărul 5 despărțite de două locuri și de două puncte în clasament. Rapid era, înainte de startul etapei, pe locul 2, cu 10 puncte, iar FCSB naviga pe 4, cu 8 puncte. Doar la golaveraj sunt egale: 4-0, față de 7-3.

Minge de fotbalFoto: Dreamstime

Derby-ul de duminică (ora 21.30) a fost încălzit cu glumițe de stadion. Jucătorii s-au înțelepat reciproc, dar nimic istoric. În trecut, se trăgea cu tunul în declarații, iar contrele veneau de la Gigi Becali și de la George Copos.

Primul care a început râca a fost Cristi Săpunaru, căpitanul și liderul apărării la Rapid.

”Sunt o echipă nou-înființată”, a comentat fostul câștigător al Cupei UEFA cu FC Porto. Replica lui Florin Tănase, purtătorul banderolei la FCSB, a fost cuminte: ”Ironii ieftine vezi la orice colț”.

Rapid este neînvinsă în primele 4 etape, fără gol primit, și egalează o performanță importantă.

Precedentul sezon în care a avut 10 puncte în acest punct al stagiunii a fost 2007/2008. Echipa era pregătită de Cristiano Bergodi și termina pe locul 3, după CFR Cluj și FCSB.

Biletele de intrare la meciul găzduit de Arena Națională s-au vândut ca pâinea caldă. Peste 30.000 de fani sunt așteptați la meci, cea mai mare audiență la un meci din acest sezon.

La Rapid, spectacolul este asigurat de tribune. Galeria giuleșteană a făcut două gesturi impresionante, în startul sezonului. La meciul cu Farul, l-a onorat pe Gică Hagi, dăruindu-i un coș cu flori și un tricou personalizat, iar înaintea jocului cu FC Argeș a mers la mormântul lui Nicolae Dobrin, pentru a depune o coroană de flori.

FCSB are o galerie ”frântă” în diverse facțiuni. Mulți fani au migrat către echipa Armatei, CSA Steaua, prinsă în țintarul Ligii 2 fără drept de promovare în prima divizie.

Rapid - FCSB (varianta Steaua) era odinioară, mai exact în 2006, un euro-derby, în sferturile de finală ale Cupei UEFA. De atunci, în ultimii 15 ani, degradarea sportivă aproape că nu suportă comparație.

Un singur detaliu: pe bancile tehnice stăteau nume ca Răzvan Lucescu și Cosmin Olăroiu, care între timp au confirmat cu titluri și cupe în străinătate. Acum, formațiile sunt dirijate de doi ”epigoni”, Mihai Iosif și Dinu Todoran. Despre calitatea jucătorilor nu are rost să insistăm.

Este primul duel după 6 ani, asta pentru că Rapid a agonizat ani la rând în fotbalul mic. În 2015, FCSB - Rapid se termina cu victoria giuleștenilor cu 1-0. În 2014, FCSB a triumfat de ouă ori: 2-1 și 3-1, în 2013 s-a terminat 1-1, iar în 2012 a fost victorie pentru FCSB cu 1-0.

Rapid este echipa mai slab cotată în partida cu FCSB. Superbet îi ademenește pe microbiști cu pariul ”primul gol va fi marcat de Rapid”, căruia îi acordă cota 2,67.