Jocurile Olimpice de Vară de la Tokyo 2021 au programată ceremonia de deschidere vineri, 23 iulie, dar competiția demarează propriu-zis cu meciuri și întreceri din diverse discipline înainte de această zi.

Jocurile OlimpiceFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Turneul de fotbal începe joi și propune un meci de gală încă din prima etapă, Brazilia - Germania, în Grupa D, de la ora 14.30.

Din Grupa D mai fac parte Coasta de Fildeș și Arabia Saudită.

În total, competiția are 16 echipe (printre care și România, care debutează la Olimpiadă cu Honduras U23, tot joi, de la ora 14.00, în Grupa B, din care mai fac parte Noua Zeelandă și Coreea de Sud), împărțite în patru grupe.

Toate echipele naționale sunt Under 23 de ani (deși, odată cu amânarea Jocurilor cu un an, limita de vârstă a fost menținută la 1 ianuarie 1997), cu posibilitatea de a insera trei jucători care depășesc vârsta.

Antrenorul naționalei carioca, André Jardine, a rezervat un loc pentru Dani Alves, în vârstă de 38 de ani.

Colegul său german l-a preferat pe Max Kruse, atacant al Union Berlin născut în 1988. Brazilienii și germanii au concurat pentru medalia de aur la Jocurile Olimpice din 2016: a fost 1-1 după 90 de minute, pe Maracana din Rio de Janeiro, cu goluri marcate de Neymar și de Meyer.

La penalty-uri, naționala verde-aur a câștigat. Atacantul de la PSG, proaspăt finalist la Copa America, unde a pierdut trofeul contra Argentinei lui Leo Messi, nu a primit undă verde de la club, pentru a participa și la Jocurile Olimpice.

În drum spre duelurile olimpice de la Tokyo, un episod dureros a zguduit grupul lui Kuntz.

În timpul amicalului împotriva Honduras, jucătorii germani au părăsit terenul cu cinci minute înainte de fluierul final ca urmare a insultelor rasiste îndreptate către Jordan Torunarigha.

Abuzul a fost denunțat de federație pe Twitter. Pe lângă finala din 2016, Brazilia și Germania s-au întâlnit de trei ori la Olimpiadă.

Prima dată, la Jocurile de la Helsinki din '52, cu o victorie pentru germani după prelungiri. Apoi, în Los Angeles '84, în timpul grupelor: 1-0 victorie sud-americană.

Și în semifinalele de la Seul '88: succes al echipei naționale carioca după penalty-uri. Așadar, bilanțul indică 3-1 la victorii pentru brazilieni.

Superbet oferă o cotă interesantă, 1,7, pentru următoarea combinație: se vor marca minimum două goluri și se vor acorda cel puțin 3 cartonașe galbene în meci.