Italia a ieșit campioana Europei, după ce a învins Anglia la penalty-uri, iar portarul său, Gianluigi Donnarumma, 22 de ani, a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului final disputat în perioada 11 iunie-11 iulie.

HotNews.roFoto: Hotnews

O surpriză din punct de vedere al caselor de pariuri, dar și specialiștii care și-au dat cu părerea au dat-o bară.

Înainte de 11 iunie, Franța era favorită la câștigarea trofeului pus în joc, cu cote care variau la diferite case de pariuri de la 4,5 la 5,5. Drumul campioanei mondiale din 2018 a fost oprit brutal, la București, de Elveția.

Înainte de Euro, Italia era doar a 7-a favorită

Bookmakerii nu vedeau cu ochi buni Italia, care, chiar dacă venea după o serie magică de meciuri fără eșec, păstra în ADN dezastrul necalificării la Cupa Mondială din Rusia 2018.

Înainte de Euro, Italia era doar a 7-a favorită, cu o cotă de 11, conform caselor de pariuri. La rândul său, finalista Anglia era a doua favorită (cota 6), după Franța, și a terminat așa cum se anticipa, pe locul 2.

Kylian Mbappe era creditat cu prima șansă să fie ales jucătorul turneului. Realitatea a fost diferită. Starul de la PSG n-a marcat deloc și a fost printre cei mai slabi "cocoși". Nimeni nu se gândea că erou ar putea fi italianul Donnarumma, noul său coleg de la PSG.

Franța era echipa cu cele mai mari șanse de a ridica trofeul pe "Wembley"

Observatorul Fotbalului, CIES, a întocmit clasamentul echipelor cu cele mai mari șanse de triumf la Euro 2020. Potrivit CIES, înainte de startul comeptiției, Franța era echipa cu cele mai mari șanse de a ridica trofeul pe "Wembley".

Calculele țineau cont de formă, de media de vârstă a echipei și de statisticile individuale ale jucătorilor.

Clasamentul compilat punea în ordine coeficientul, echipa, grupa și vârsta medie a echipei. Topul 5 le cuprinde pe Franța, Germania, Spania și pe Portugalia. Italia era doar a șasea.

Anglia propunea cele mai multe talente de viitor, candidați la titlul de cel mai bun tânăr jucător al Euro 2020.

Phil Foden, 21 de ani, Jadon Sancho, 21 de ani, și Mason Mount, 22 de ani. Niciunul n-a rupt gura târgului la Europene. Mai mult, tinerii Sancho, Saka și Rashford au ratat penalty-uri în finala cu Italia.

Olanda îi dădea pe Matthijs de Ligt, 21 de ani, Germania - pe Kai Haverts, 22 de ani, iar Portugalia îl arunca în arenă pe Joao Felix, 21 de ani. Și aceștia au dezamăgit.

Așadar, casele de pariuri nu s-au înșelat într-un singur lucru: Anglia termină a doua în turneul final în care a disputat 6 meciuri din 7 pe teren propriu. În rest, cine a mizat pe rezultate mai puțin așteptate s-a îmbogățit.