​​Sferturile de la Euro 2020 încep în forță cu duelul dintre Elveția și Spania. La Sankt Petersburg, cele două naționale vor încerca să-și pună în evidență planul ofensiv, iar oboseala ar putea juca un factor foarte important.

Euro 2020Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Elveția - Spania (vineri, 2 iulie, ora 19:00, St. Petersburg)

Superba zi de luni de la Euro 2020, poate cea mai spectaculoasă din istoria turneelor finale de fotbal, a lăsat în urmă un sfert de finală puțin anticipat. Așa se face că vineri, de la ora 19:00, în Rusia este programat duelul dintre Elveția și Spania.

Învingătoarea va da în semifinale peste câștigătoarea ”sfertului” Belgia-Italia (partida are loc tot vineri, de la ora 22:00, la Munchen - Germania).

Ambele formații vin după o ”optime” extenuantă, cu prelungiri. Cine se va reface fizic mai bine, mai repede, va fi avantajat vineri.

Dar, din orice unghi am privi, Spania este favorită, asta și pentru că Elveția a oscilat între un dezamăgitor 0-3 cu Italia, în grupe, la acea miraculoasă calificare din optimile de finală de luni noapte, 5-4 la penalty-uri cu Franța, pe Arena Națională, după 3-3 în 90 de minute, cu revenire de la 1-3 în ultimele 15 minute.

Elveția este, poate, cea mai cosmopolită națională de la Euro. Seferovici era să joace pentru naționala Bosniei, Shaqiri este născut în Iugoslavia, Embolo a văzut prima oară lumina zilei în Camerun, Xhaka provine din părinți kosovar-albanezi, tatăl lui Akanji este nigerian, Ricardo Rodriguez are un tată din Spania și o mamă din Chile.

Cu toții formează însă o națională unită, condusă magistral de un bosnico-croat cu naționalitate elvețiană, Vladimir Petkovic.

Spania a început anevoios turneul, dar s-a învățat să dea câte 5 goluri, în ultimele două jocuri, cu Slovacia, în grupe, și cu Croația, în ”optimi” (două dintre reușite au venit în prelungiri).

Ibericii au avut nevoie de revenirea în primul 11 a căpitanului Sergio Busquets (a fost în carantină după Covid) și de liniștea obținută de Alvaro Morata, care a marcat și a creat contra vicecampioanei mondiale. Atacantul a fost victima atacurilor și amenințărilor pe rețelele sociale, după ce a dezamăgit în primele două meciuri din grupe.

Casa Pariurilor oferă cota 3,4 că ambele formații vor marca în a doua repriză a jocului de la St. Petersburg, când, teoretic, jocul se va deschide, spațiile dintre linii fiind mai mari, pe fondul oboselii acumulate.