​Din cele 24 care au luat startul la Euro 2020, 8 s-au ”pierdut pe drum” și au rămas doar 16. Dintre numele importante aflate în optimile de finală lipsește doar Polonia, însă nu este vorba despre o națională de prim rang, ci provine mai degrabă din eșalonul doi.

Euro 2020Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Țara Galilor - Danemarca (sâmbătă, 26 iunie, ora 19:00, Amsterdam)

Optimile de finală încep sâmbătă, între Țara Galilor și Danemarca. Britanicii s-au descurcat bine în Grupa A, până ce au dat peste Italia. Danemarca a suferit până în ultima etapă. ”Optimea” se joacă la Amsterdam (Olanda).

Va fi prima confruntare într-o competiție importantă între cele două naționale. Cu mențiunea că s-au întâlnit de zece ori până acum.

Gareth Bale și coechipierii au terminat pe locul doi în Grupa A, dominată de Italia: 4 puncte adunate, la fel ca și Elveția, care a terminat pe 3. Și echipa condusă din teren de Simon Kjaer s-a calificat pe locul doi în grupa în care legea a făcut-o Belgia.

La ”directe”, bilanțul este în favoarea Danemarcei, care a câștigat de 6 ori, iar adversarii s-au impus de 4 ori. Așadar, niciun egal.

Nu a existat niciun duel la Euro sau la Cupa Mondială. Ultimele jocuri, în Liga Națiunilor, cu dublă victorie daneză în 2018 (2-0 în prima manșă și 2-1 la retur).

Fără a lua în considerare meciul amical din 2008, câștigat cu 1-0 de Țara Galilor cu golul lui Craig Bellamy, victoriile consecutive ale Danemarcei sunt trei, cu un 2-0 pe 9 iunie 1999, în calificările pentru Campionatele Europene din 2000.

Meciul se va disputa la Amsterdam, unde Țara Galilor a pierdut de două ori din tot atâtea partide, în septembrie '88 și în iunie 2014.

Danemarca a stabilit un record la acest Euro: a devenit prima echipă din istoria competiției care ajunge în faza eliminatorie, după ce a pierdut primele două jocuri din faza grupelor. Echipa națională a Danemarcei nu trecuse de grupe din 2004, când a ieșit în sferturile de finală, învinsă de Cehia.

Danemarca are probleme de lot. În afara lui Christian Eriksen, căpitanul Simon Kjaer acuză dureri musculare, însă se speră în recuperarea lui.

Țara Galilor are procentaj maxim, trei din trei: a ieșit din grupe în toate competițiile importante jucate în istorie (Cupa Mondială '58, Europenele 2016 și 2020).

Italia - Austria (sâmbătă, 26 iunie, ora 22:00, Londra)

Al doilea joc al zilei de sâmbătă opune mult-lăudata Italie unei selecționate care și-a arătat limitele contra Olandei, însă care a izbutit să treacă pragul grupelor. Squadra Azzurra se pregătește deja pentru sferturile de finală, unde va înfrunta câștigătoarea dintre Belgia și Portugalia.

Dacă tot n-a luat gol până acum în grupe, merită încercat pariul că poarta Italiei va fi perforată acum, cu mențiunea că Squadra va putea înscrie cel puțin o dată. Ambele echipe marchează are cota 2,28 la Unibet.