​Meciurile din faza grupelor i-au determinat pe cei care întocmesc cotele pentru casele de pariuri să modifice cifrele din dreptul anumitor selecționate comparativ cu momentul de start al competiției.

Euro 2020Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Granzii continentului merg în bloc mai departe în optimile de finală (s-au calificat 16 și 24 de formații), dar nu toate selecționatele arată bine înaintea jocurilor eliminatorii.

O analiză a cotelor la pariuri arată cum au modificat jocul și rezultatele din faza grupelor barometrul bookmakerilor.

Și înainte de 11 iunie, dar și acum, Franța rămâne favorită la câștigarea trofeului pus în joc la Euro 2020, cu cote care variază la diferite case de la 4,5 la 5,5.

Vicecampiona Europei și campioana lumii era prima și înainte de turneul final. Iar calificarea în ”optimi” și-a adjudecat-o după primele două meciuri (cele 4 puncte strânse îi permiteau să meargă mai departe și de pe locul 3, indiferent de rezultatul jocului cu Portugalia).

Marele salt îl înregistrează Italia, cu 9 puncte, golaveraj 7-0, în Grupa A. Trupa lui Roberto Mancini a impresionat, făcând instrucție cu Turcia, Elveția și cu Țara Galilor.

Înainte de Euro, Squadra Azzurra era a 7-a favorită, cu o cotă de 11. Acum, este a doua, cu cota 7 la câștigarea trofeului.

Startul ezitant, 0-1 cu Franța, apoi remiza de infarct cu Ungaria, o costă pe Germania.

La începutul întrecerii, nemții se aflau pe podium, a 3-a favorită (cota 7), acum sunt tot acolo, dar are cota 8 pentru o victorie pe 11 iulie, la unele case de pariuri.

La același nivel cu nemții se află Spania, care urcă de pe locul 5 inițial pe poziția a 4-a (cota 9) pe locurile 3-4, cu o cotă de 8. Ibericii au spălat imaginea deplorabilă în ultima rundă, când au umilit Slovacia cu 5-0.

Anglia a pierdut multe poziții. Era a doua favorită (cota 6), după Franța, dar jocul neconvingător și golurile puține (două) au picat-o pe 5 (cota 8,5).

Belgia lui Romelu Lukaku, calificată în optimile de finală cu maximum de puncte (ca Italia și ca Olanda), rămâne pe locul 6 (cota 7 la început, față de cota 9 acum).

Olanda, cu maximum de puncte în grupă, dar extrem de permisivă în apărare (a încasat două goluri de la Ucraina), este penultima dintre favorite, cu o cotă de 10,5.

Portugalia era pe 6, cota 10, acum este pe 8, cu cota 11. De vină este eșecul drastic contra Germaniei.

”Optimile” Euro 2020

Țara Galilor - Danemarca (sâmbătă, 26 iunie, ora 19:00, Amsterdam)

Italia - Austria (sâmbătă, 26 iunie, ora 22:00, Londra)

Olanda - Cehia (duminică, 27 iunie, ora 19:00, Budapesta)

Belgia - Portugalia (duminică, 27 iunie, ora 22:00, Sevilla)

Croația - Spania (luni, 28 iunie, ora 19:00, Copenhaga)

Franța - Elveția (luni, 28 iunie, ora 22:00, București)

Anglia - Germania (marți, 29 iunie, ora 18:00, Londra)

Suedia - Ucraina (marți, 29 iunie, ora 22:00, Glasgow)