Este entuziasm justificat în Squadra Azzurra, după debutul furibund cu Turcia, care a venit după preliminarii duse magistral de trupa lui Roberto Mancini. Pe 11 iunie, a fost 3-0 la jocul de deschidere, iar o nouă victorie a Italiei în runda a doua din grupe este lesne de anticipat. Un nou succes italian ar aduce turneului final prima echipă calificată în optimile de finală din Grupa A.

Euro 2020Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Grupa A: Italia - Elveția (ora 22.00, Roma, Pro TV)

La italieni, și rezervele par mulțumite. Atacantul torinez Andrea Belotti, ”vicele” lui Ciro Immobile pentru postul de vârf avansat, spune că se distrează avându-l pe Roberto Mancini selecționer.

„Cu Insigne și Berardi știi că la fiecare acțiune poate exista ocazia de a înscrie gol. Și în spate sunt alți jucători de calitate, precum Jorginho, Barella, Verratti, dar și Chiesa și Bernardeschi”, a declarat Belotti pentru site-ul uefa.com.

”Această Italie seamănă cu Chelsea a mea”, a comentat și mijlocașul central Jorginho, proaspăt campion european cu gruparea londoneză.

Roberto Mancini a creat o formație de atac, renunțând la stilul tradițional al Italiei, unul speculativ, bazat de contraatac. Squadra Azzurra nu mai este de multă vreme o formație de 1-0.

Italia păstrează avantajul terenului propriu. Cu naționala ”ceasornicarilor” se joacă tot pe ”Stadio Olimpico” din Roma.

Elveția vine după remiza cu galezii și, probabil, va apăra o remiză pentru care ar semna negreșit, înainte de meci. Vladimir Petkovici, selecționerul Elveției, știe bine fotbalul italian din perioada Lazio Roma. Bosniacul care și-a făcut din Elveția a doua patrie a lucrat pentru laziali în perioada 2012-2014.

În istorie, au fost 58 de dueluri între Italia și Elveția, dar niciodată la Europene. De 28 de ori s-au impus italienii, 22 de remize, iar 8 succese au fost repurtate de elvețieni. Au fost trei remize în ultimele partide: 1-1, 0-0 și 1-1, toate în jocuri de verificare întinse pe durata 2016-2010. Așadar, ultimul duel, acum 11 ani.

Ultimul succes al Elveției s-a petrecut pe 1 mai 1993, meci pentru calificările la Cupa Mondială din SUA, unde ambele naționale au acces. Elveția a picat chiar în grupa României, alături de SUA și de Columbia.

Au fost și 3 dueluri la turneele finale, toate mondiale: 1954 (două victorii pentru Elveția) și 1962 (3-0 pentru Italia).

Un gol al lui Immobile în poarta Elveției are cota 2,5 la Betfair, iar o victorie a Italiei cu 2-1 are cota 8.