Ungaria a nimerit în "grupa morții" de la Euro 2020, iar debutul se va produce contra Portugaliei, campioana en-titre a competiției. Variantele de pariere la acest meci sunt multiple, dar una dintre ele ne-a ieșit cel mai mult în evidență.

Logo Euro 2020Foto: Peter Kovac, Dreamstime.com

Grupa F: Ungaria - Portugalia (Budapesta, ora 19.00, Pro TV)

Aflat la cea de-a 5-a ediție de turneu final continental, Cristiano Ronaldo va ataca imediat careul advers. Are în minte recordul de goluri la Euro (a marcat 9), pe care-l împarte cu francezul Michel Platini.

Portugalia lui Ronaldo pleacă la o partidă de vânătoare la care marele trofeu este un bis. Starul de 36 de ani strică media de vârstă a echipei, dar cine îl poate contesta?

Echipa lui Fernando Santos s-a calificat la sprint, contra Serbia, dar are cifre bune, în rest. În ultimele 23 de meciuri oficiale de după Cupa Mondială din Rusia 2018, lusitanii au avut doar două eșecuri (în deplasare, cu Ucraina, și acasă, cu Franța).

În spatele lui Cristiano Ronaldo crește o generație cu tupeu. La mijloc există talent, iar în defensivă, siguranța dată de Ruben Dias. Portugalia încă emană forța echipei care poate doborî orice obstacol.

Fernando Santos are 66 de ani, iar peste câteva luni duce la 7 numărul anilor din fruntea naționalei.

Antrenorul din Lisabona a avut succes cu Portugalia și în Liga Națiunilor, învingând Olanda în finală, 1-0, în 2019, la prima ediție. A fost trofeul cu numărul 29 pentru CR7.

În 24 de ani ca antrenor, Santos a adunat 8 titluri la nivel de cluburi și de națională, activând și în Grecia.

Pentru Portugalia va fi a opta participare la un turneu la care a ajuns întotdeauna cel puțin în sferturile de finală, cu 3 semifinale și un loc secund (cel obținut în ediția de acasă, din 2004).

Joao Felix, 21 de ani, băiatul de la Viseu, este deja un mare talent, dar încă nu s-a afirmat ca o vedetă mondială, deși a costat o avere în momentul plecării de la Benfica. Tocmai a luat campionatul spaniol cu Atletico Madrid, care a plătit pe el 125 de milioane.

A fost accidentat, a avut Covid, însă scuzele nu-și mai au locul. Se așteaptă saltul de calitate la națională, unde are doar două goluri în 14 meciuri oficiale.

Portugalia are și alte nume grele în primul 11. Unul este Brunos Fernandes, un pasator de elită la Manchester United. Din apărare nu lipsește matusalemicul Pepe.

Maghiarii au arătat rău la ultimul test, jucat tot pe ”Puskas Arena”, arena pe care va avea loc și actualul duel. O remiză seacă, 0-0 cu Republica Irlanda, a arătat o selecționată maghiară neputincioasă.

Aruncată brutal în ”grupa morții” - Grupa F, lângă Franța, Germania și Portugalia, Ungaria pare victimă sigură. A ajuns la Euro din play-off, după victorii cu Bulgaria și cu Islanda. Trupa de la Budapesta este dirijată de italianul Marco Rossi.

Maghiarii au o serie pozitivă de 9 jocuri consecutive cu rezultate prestigioase împotriva unor formațiuni reputate, precum Turcia, Rusia, Serbia și Polonia.

Ungaria a pornit bine și în calificările pentru Qatar 2022: o remiză și două victorii clare împotriva naționalelor din San Marino și Andorra. Punctul forte al Ungariei este mijlocul terenului, dar un necaz a tulburat recent liniștea cantonamentului.

Vedeta Dominik Szoboszlai, de la Leipzig, nu va juca la Euro din pricina unei accidentări. Omul de 20 de milioane de euro al ungurilor vedete competiția la TV. Lovit cu o săptămână înainte de începerea turneului, nu a pututu fi recuperat la timp.

Marco Rossi, 56 de ani, îi conduce cu pricepe de 3 ani pe maghiari. Are 15 victorii, 9 egaluri și doar 5 înfrângeri, în 29 de meciuri oficiale și amicale.

Va fi doar a patra participare pentru Ungaria, dar a doua la rând, semn că investițiile în sport făcute de guvernul Viktor Orban dau roade. Înainte de această ”dublă”, au fost 34 de ani de absență. Cea mai bună clasare datează din ediția 1964, locul 3, apoi un loc 4 - în 1972, apoi eliminarea în optimi din 2016.

Fără Szoboszlai, greul cade pe Adam Szalai, 33 de ani. Atacantul-veteran de la Mainz joacă de 12 ani la națională (debut în februarie 2009), cu un record de 23 de goluri în 69 de apariții.

Nu este vreun superatacant, având cifre mici: doar 53 de goluri marcate în 12 ani de Bundesliga, dar s-a descurcat mulțumitor în prima ediție a Ligii Națiunilor, terminând pe locul trei în clasamentul golgheterilor, la egalitate cu belgianul Romelu Lukaku.

Surpriza maghiarilor ar putea fi Laszlo Kleinheisler, 27 de ani, mijlocaș cu dinamism și cu viziune asupra jocului. Evolează în Croația, la Osijek.

Agenția sportingbet acordă cota 3 pentru pariuri ”Cristiano Ronaldo înscrie mai multe goluri decât Ungaria”.