​​Ziua de sâmbătă este una încărcată la Euro 2020, trei partide urmând să aibă loc turneul final. Capul de afiș este duelul dintre Belgia și Rusia.

Euro 2020Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Grupa A: Țara Galilor – Elveția (Baku, ora 16.00, Pro TV)

Este a doua participare la Europene pentru galezii cei atât de dependenți de Gareth Bale. La prima, în 2016, galezii au atins semifinalele. Este o națională care oscilează, ca și componență, între experiență și tinerețe.

În zilele în care Marea Britanie vota pentru Brexit, a existat o selecționată britanică care a riscat să triumfe pe continent: nu Anglia, ci Țara Galilor lui Chris Coleman, care a ajuns în semifinale în 2016 pentru prima sa participare la un European.

Doar Portugalia lui Cristiano Ronaldo, devenită ulterior campioană, a reușit să oprească roșul și verdele la semafor. Cinci ani mai târziu, multe lucruri s-au schimbat: antrenorul a devenit Ryan Giggs, care a condus echipa națională la a doua calificare la rând, dar a fost apoi demis din cauza unei povești de violență domestică.

În locul său, acum se află Robert Page, adjunctul lui Giggs, care a început calificarea în Qatar 2022 și a condus Wales în prima divizie a Ligii Națiunilor. A terminat a doua în Grupa E la Campionatele Europene, în spatele Croației, iar în primele ei meciuri de calificare la Cupa Mondială a bifat o înfrângere (Belgia) și o victorie (Republica Cehă).

În ciuda anilor complicați, vedeta Gareth Bale încă strălucește, ajutată de experiența jucătorului de la Juventus, Aaron Ramsey, și de mulți tineri de perspectivă. Echipa are avantajul tinereții.

Antrenorul este Robert Page, 46 de ani. În calitate de fundaș, a jucat 18 ani în ligile engleze, dintre care majoritatea (7) le-a petrecut la Watford. În calitate de antrenor, el a condus Port Vale și pe Northampton Town, apoi a fost ales de Federația Galeză, pentru a dirija echipa Under 21 în 2017-19. În 2019, a devenit adjunctul lui Giggs, iar din 2021 și-a luat locul pe bancă.

Gareth Bale are 32 de ani. La națională este cel mai bun marcator din istorie, cu 33 de goluri în 90 de jocuri.

Harry Wilson, 24 de ani, atacant central, va fi referința ofensivă pentru Gareth Bale. A fost la Liverpool, la academia de tineret, dar în prima echipă a jucat doar un meci, în FA Cup. În ultimele patru sezoane a fost împrumutat la Hull City, Derby County, Bournemouth și Cardiff City. În echipa națională, Wilson a marcat 5 goluri în 24 de apariții.

Situată pe locul 13 în clasamentul FIFA, Elveția lui Vlado Petkovic a fost la pas de sferturile de finală la Cupa Mondială 2018 (eliminată de Suedia) și de semifinalele din Liga Națiunilor, învinsă de Portugalia.

În preliminarii au câștigat Grupa D, înaintea Danemarcei, iar în primele două meciuri de calificare pentru Cupa Mondială au marcat 6 goluri (trei în poarta Bulgariei și trei Finlandei).

Elveția este bine organizată și aceasta este principala caracteristică a naționalei. Haris Seferovic este pericolul public numărul 1: în patru sezoane la Benfica Lisabona, a marcat 59 de goluri, iar în echipa națională, cu 21 de goluri, este cel de-al 10-lea marcator.

Vlado Petkovic, 58 de ani, stă de mult timp și cu folos pe banca Elveției. Bosniac cu cetățenie elvețiană, conduce echipa națională din 2014. Fost mijlocaș, s-a mutat în Elveția în 1987 și a jucat acolo până în 1999, la șase echipe diferite. Ca antrenor, a condus șase echipe în liga elvețiană, înainte de a-și încerca flerul în Turcia (Samsunspor) și în Serie A.

Granit Xhaka, 29 de ani, este un mijlocaș extrem de talentat, căpitanul echipei naționale pentru care a debutat în 2011, la vârsta de 18 ani. De atunci, a jucat 93 de jocuri cu tricoul roș-alb, marcând 12 goluri, a participat la Cupa Mondială din 2014 și 2018, precum și la Campionatele Europene 2016. A explodat la Borussia Moenchengladbach, iar din 2016 este la Arsenal Londra, echipă cu care a câștigat două cupe naționale.

Denis Zakaria, 25 de ani, un punct fix în echipă. Elvețian de origine congoleză, se anunță a fi unul dintre cei mai buni jucători tineri din fotbalul elvețian și este - alternând cu Remo Freuler - umărul drept al lui Xhaka în mijlocul terenului.

A debutat internațional la vârsta de 20 de ani, cu 32 de apariții, iar din 2017 este la Borussia Moenchengladbach. Mijlocaș central, apărător dacă este necesar, este puternic din punct de vedere fizic, dar are și picioare precise.

Fortuna oferă cota 1,61 pentru pariul peste 1,5 goluri.

Grupa B: Danemarca - Finlanda (Copenhaga, ora 19.00, Pro TV)

Danemarca a fost întotdeauna o selecționată ordonată, cu fotbaliști liniari, dar capabili de rezultate demne de nivelul de trai din respectiva țară nordică.

În Grupa B o așteaptă Belgia, Rusia și Finlanda. Așadar, sunt ceva speranțe pentru locul doi, care trimite direct în optimile de finală.

În meciurile de calificare pentru Euro 2020, danezii au reușit să nu piardă: patru victorii și patru remize. Locul doi în grupă, după o altă națională liniară, Elveția, cu 16 goluri marcate în opt jocuri. Naționala nordică revine la Campionatul European după ce nu a reușit să se califice la Euro 2016.

Kasper Hjulmand, 49 de ani, s-a alăturat băncii tehnice a Danemarcei în iulie 2020, în locul lui Hareide. Antrenorul a condus echipa națională în Liga Națiunilor și în calificările pentru Cupa Mondială 2022.

A antrenat la Nordsjælland, din 2011 până în 2014, câștigând campionatul danez. Apoi, o experiență în Germania, la Mainz, pentru un sezon, urmată de întoarcerea acasă, tot la Nordsjælland, până în 2019.

Danemarca are tradiție la Euro, iar bomba a detonat-o, se știe, în 1992: 1964 locul 4, semifinale 1984, grupe 1988, campion 1992, 2000 grupe, 2004 sferturi de finală, grupe 2012.

Dacă poarta este pe mâini sigure, la Kasper Schmeichel, jocul în teren îl face Christian Eriksen. Mijlocașul de creație care a lăsat-o pe Tottenham pentru Italia a început sezonul pe bancă la Inter Milano, campioana din Serie A, dar treptat l-a convins pe Antonio Conte, în ultimele meciuri, că merită mai multe minute.

Născut în '92, Erksen are pe conștiință eroarea de la Cupa Mondială din 2018, când greșeala lui de la penalty a costat eliminarea echipei în optimile de finală împotriva Croației.

În radarul atenției ar putea intra Andreas Skov Olsen, atacant la Bologna: 2 goluri și 3 pase decisive în 26 de apariții în Serie A. În octombrie anul trecut, Olsen a avut parte de un debutul excelent, gol pentru echipa națională în meciul împotriva Feroe.

Debutanta Finlanda nu poate produce semne de exclamare, cred specialiștii. Echipa nu are nici exmperiență, dar nici prospețime.

Nordicii au cota 1,59 la casa de pariuri netbet că nu vor înscrie.

Grupa B: Belgia - Rusia (St. Petersburg, ora 22.00, Pro TV)

A doua selecționată ca medie de vârstă înaintată este Belgia, 29,1 ani, a cărei generație de aur cuprinde nume grele, precum Hazard (Real Madrid), Carasco (Atletico Madrid), De Bruyne (Manchester City) sau Lukaku (Inter Milano). Ultimii trei au ieșit campioni în întrecerile interne, Spania, Anglia, respectiv Italia, astfel că sunt în mare formă. Totuși, Belgia n-a izbutit să meargă până la capăt la turneele finale: n-are niciun titlu continental.

Rusia va miza pe defensivă. Este naționala anti-staruri. Nu există un nume care să atragă privirile în mod special sau care să facă senzație în vreun campionat puternic din Europa. Dar, spre deosebire de alte reprezentative, Rusia știe să fie un commando greu de ucis.

Totuși, Rusia este conștientă că nu va avea viață facilă în Grupa B, cu Belgia, Finlanda și cu Danemarca. Selecționata lui Putin a terminat preliminariile pe locul doi în clasament, cu 24 de puncte, la 6 puncte în spatele echipei lui Roberto Martinez, Belgia.

Banca rușilor este ocupată de Stanislav Cercesov, în vârstă de 57 de ani. Se află în poziția respectivă din 2016. La Cupa Mondială 2018, jucată în Rusia, gazda a rezistat până sferturile de finală. A trimis-o/lăsat-o acasă finalista Croația, dar rușii i-au avut ca victimă pe spanioli, în faza eliminatorie de dinainte.

Numirea la naționala Rusiei n-a venit din senin. Tehnicianul a fost confirmat de rezultate externe. În 2015, a rupt norii cu Legia Varșovia, cu care a câștigat campionatul și Cupa Poloniei. Apoi, a trecut pe banca echipei sale naționale.

Rusia iese anevoie din grupe, la marile întreceri. A făcut-o o singură dată. Iată rezultatele la Euro: grupe 1996, grupe 2004, semifinale 2008, grupe 2012, grupe 2016.

Artem Dzyuba, atacant la Zenit St. Petersburg, este speranța de gol din țara lui Putin.

Dar, bombardierul a ajuns la o vârstă aproape de retragere. Dzyuba are 32 de ani, fiind cel mai important jucător dintre cei de care dispune Cercesov. A marcat 22 de goluri în 34 de meciuri jucate în tot sezon. Are o țintă la națională. Aleargă după recordul de 30 de goluri internaționale deținut de Aleksandr Kerzhakov.

În umbra lui Dzyuba crește frumos Aleksandr Sobolev. În vârstă de 24 de ani, este considerat moștenitorul natural al acestuia. A debutat și a marcat primul său gol internațional într-o înfrângere cu 2-1 împotriva Suediei, în octombrie 2020. În acest sezon, el are 14 goluri, în 22 de meciuri pentru Spartak Moscova.

2,55 este cotă că nu se va marca deloc în prima repriză la Superbet.