Finlanda, o selecționată mica, are întâlnire cu istoria. Naționala nordică este la prima sa participare la o competiție europeană.

Euro 2020Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Are parte de o Grupă B complicată, concurând cu Belgia, Rusia și cu Danemarca.

Ultima victorie datează din 15 noiembrie (2-1 împotriva Bulgariei în Liga Națiunilor), apoi două egaluri și trei înfrângeri. Naționala nordică este, în preliminariile Cupei Mondiale din 2022, a treia, în spatele Franței și Ucrainei.

Pe drumul către Euro 2020, pe de altă parte, Finlanda a terminat grupa pe locul doi, dar peste Grecia, campioana europeană din 2004.

Markku Kanerva, 57 de ani, este de o viață pe banca echipei naționale. Și-a început cariera de antrenor la HJK Helsinki, în 2001. Apoi, a urmat U21 timp de 5 ani, din 2004 până în 2009. Până la promovarea pe banca finlandeză: 11 ani între roluri interimare și antrenor ”plin”. Din 2016, a deținut rolul de director tehnic.

Teemu Pukki, 31 de ani, este reperul echipei naționale: 30 de goluri în 90 de jocuri pentru Finlanda. Atacantul duce tot greul ofensivei și toate speranțele de a se califica în faza eliminatorie trec prin prestațile sale. În campionat, cu Norwich, a adunat 26 de goluri în 41 de jocuri.

Joel Pohjanpalo, 26 de ani, atacant al Union Berlin, dar deținut de Bayer Leverkusen, poate fi element-surpriză. În Bundesliga a marcat 6 goluri în 20 de meciuri ale sezonului. Atacant central și, dacă este necesar, atacant secund, contribuția sa în atac ar putea fi fundamentală pentru echipă.

Sistem de joc (4-4-2): Joronen; Hamalainen; Arajuuri, Toivio, Raitala; Lod, Kamara, Kauko, Alho; Pukki, Pohjanpalo.

Într-o grupă dificilă, Finlanda primește cota 4,3 din partea casei de pariuri Fortuna că va trece de grupe, dar se va împotmoli în optimile de finală.