Cea mai necăjită națională calificată la Europene pare să fie Macedonia de Nord. Calificați în premieră la Euro, macedonenii joacă rolul ”cenușăresei” și au primit din partea caselor de pariuri cota 501 că vor câștiga competiția. Pentru un leu mizat, se întorc înapoi 501 lei, așadar un profit de 500 de lei!

Pariuri sportiveFoto: Javier Garcia/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

La un asemenea nivel, minuni s-au mai văzut: în 1992, Danemarca a venit de pe plajă și a luat titlul continental.

Dar ce o face pe Macedonia de Nord o selecționată atât de nefericită și aproape nimeni nu crede că nici măcar nu poate ieși din Grupa C (Austria, Olanda, Ucraina)? Valoare scăzută a lotului, dar și scandalurile interne.

Fanii Macedoniei de Nord au protestat împotriva schimbării echipamentului la EURO 2020. Imediat, federația de la Skopje a dat înapoi.

Situație tensionată la naționala de fotbal a Macedoniei de Nord, selecționată care face parte din Grupa C la EURO 2020, alături de Austria, Olanda și Ucraina, și poate fi văzută la București pe 13 iunie, contra Austriei, și pe 17 iunie, cu Ucraina.

Fanii au reacționat vehement împotriva noilor tricouri, care ar fi trebuit folosite la turneul final. Kit-ul propus de sponsorul tehnic n-a fost pe placul suporterilor, din pricina liniilor bizare, dar mai ales a culorii stridente.

Astfel, după proteste vehemente pe rețelele de socializare, federația de la Skopje a decis să revină la vechiul echipament. Noul tricou ar fi trebuit să fie folosit la EURO 2020, iar federația anunțase la forul continental modificarea. Doar că schimbarea nu se va mai face, urmare a presiunii exercitată de public.

Ce i-a deranjat atât de tare pe fani, încât să facă scandal? În primul rând, culoarea. Este vorba despre un roșu închis, culoarea vinului. În trecut, ei fuseseră obișnuiți cu un roșu clasic, considerat mult mai plăcut ochilor.

Lucrurile s-au îndreptat prin intervenția fermă a lui Muamed Sejdini, președintele Federației de Fotbal din Macedonia de Nord: ”Mă simt obligat să intervin în discuțiile legate de noul tricou. Între timp, îmi pare foarte rău pentru reacțiile negative venite dinspre public. Suntem conștienți de faptul că tricoul echipei naționale are o mare importanță, iar purtarea lui este o onoare pentru fiecare jucător”.

N-au fost doar vorbe goale, ci și o acțiune concretă. Sejdeni a pus mâna pe telefon și sunat la Nyon, anunțând că Macedonia de Nord va evolua cu vechiul echipament, după protestele suporterilor: ”În calitate de președinte, îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat și anunț că la Campionatul European vom juca cu actualul nostru tricou (n.r. - vechiul). Acordăm multă importanță fanilor noștri și nu am vrea niciodată să trimitem echipa la Europene cu un echipament neaprobat de ei”. Schimbarea echipamentului este permisă în acest moment.

Macedonia de Nord s-a calificat în premieră la un Campionat European. În preliminariile Cupei Mondiale de fotbal Qatar 2022, Macedonia de Nord este în Grupa J, alături de Germania, România, Islanda, Armenia și Liechtenstein.

Tricoul nou vs tricoul vechi