​Eva Tofalvi a bifat la Soci cea de-a cincea participare la Jocurile Olimpice de iarna din cariera. Ajunsa la 35 de ani, sportiva nascuta la Miercurea Ciuc a vorbit despre situatia in care se afla sportul romanesc. "Din pacate, generatia care vine din urma o sa fie foarte saraca si nesanatoasa", a precizat Eva.

HotNews.roFoto: Hotnews

Despre sportul romanesc

"La ora actuala sportul in Romania este pus deoparte din pacate. Generatia care vine din spate o sa fie foarte saraca si nesanatoasa. Tari de langa noi, precum Slovenia, Croatia sau Ungaria, investesc in sport pentru binele poporului. La noi din pacate nu vezi copii sa alerge, sa se joace prin parcuri. Dar din fericire sunt sportivi care ar putea sa ma depaseasca. Insa cu munca multa si pasiune"- Eva Tofalvi, pentru Mediafax.

Cum a inceput totul

Pasiunea pentru sporturile de iarna a descoperit-o inca de la zece ani. A fost ajutata in acest sens de tatal sau, padurar de meserie. Iernile grele din zona Harghitei au ajutat-o pe Eva sa se acomodeze cu conditiile din sporturile de iarna.

Eva a ajuns la biatlon dupa ce a incercat alta doua discipline - schi fond si schi alpin. Pasul cel important l-a facut in 1995, iar la trei ani distanta a reusit sa se califice la prima Olimpiada din cariera - JO de la Nagano. "Toate editiile la care am participat sunt de neuitat, insa Nagano parca a ramas cea mai frumoasa amintire. Fiind si la prima mea competitie majora, totul mi se parea atunci ca intr-un vis", a precizat Eva.

Cine este Eva Tofalvi

S-a nascut la 4 decembrie 1978, la Miercurea Ciuc. A inceput sa practice biatlonul in 1992, iar la o distanta de trei ajungea la lotul national. Este profesor de educatie fizica si sport si decan de varsta al delegatiei Romaniei la JO de la Soci (35 de ani). A participat la JO de la Nagano (1998), Salt Lake City (2002), Torino (2006) si Vancouver (2010).

Cele mai bune performante

Cele mai bune rezultate ale sale la Jocurile Olimpice au fost doua clasari pe locul 11 in proba individuala, atat la Nagano, cat si la Vancouver, dar si un loc 10 in proba de stafeta la competitia din Canada, conform Mediafax.

La Campionatele Mondiale, cea mai buna clasare a fost in 2001, la Pokljuka (Slovenia), locul sase in proba individuala, unde a mai obtinut un loc sapte la Pyeong Chang (Coreea de Sud), in 2009.

In Cupa Mondiala, Tofalvi a participat fara intrerupere incepand din sezonul 1997/ 1998. S-a impus intr-o etapa: cea de la Hochfilzen (Austria) - in sezonul 2008/2009. In sezonul 2008/2009, Tofalvi reusea cea mai buna clasare in Cupa Mondiala, locul 11 la general.