Un autor rus de satira si-a atras mania intregii tari dupa ce a comparat Jocurile Olimpice de la Soci cu cele organizate in 1936 sub patronajul lui Hitler. Comparatia a vrut sa scoata in evidenta faptul ca si Putin, la fel ca Hitler acum 88 de ani, a vrut sa-si arate puterea si sa ofere o imagine idealizata a tarii. Rusii s-au aratat suparati de o comparatie cu Germania nazista, dusmanul de moarte care a invadat URSS-ul, scrie Reuters.

Vladimir Putin la SociFoto: sochi2014.com

Viktor Shenderovich a facut comparatie intre JO de Iarna organizate in 1936 sub patronajul lui Hitler la Garmisch si cele care se defasoara acum la Soci sub semnul puternicului presedinte rus Vladimir Putin.

Autorul satirei a scris ca patinatoarea rusa Yulia Lipnitskaya care a castigat aurul la Soci ii aduce aminte de un sportiv foarte apreciat la JO de Iarna deschise in 1936 de Hitler. Putin, la fel ca Hitler a vrut sa-si dovedeasca puterea si a vrut sa arate lumii o imagine idealizata a tarii sale, aceasta a fost ideea pmafletarului cand a facut analogia.

Insa, o comparatie intre Putin si Hitler a infuriat multa lume, mai ales ca rusii au avut mult de suferit de pe urma lui Hitler in cel de-al doilea razboi mondial in care au murit 27 de milioane de cetateni sovietici.

Orice comparatie cu nazistii reprezinta o jignire fata de milioanele de rusi care au luptat pentru eliberarea tarii ce fusese ocupata de nazisti, astfel ca neisnspiratul autor s-a vazut sub o ploaie de critici venite din toate partile.

Pe de alta parte, organizatorii JO de la Soci spun ca presa internationala a venit doar cu gandul de a critica Rusia si de a scoate la iveala orice amanunt negativ, in stilul "razboiului rece".