Zeci de atleti rusi care au particpat la Olimpiada de Iarna de la Soci din 2014 au facut parte dintr-un program de dopaj derulat de stat, planificat meticulos timp de mai multi ani pentru a asigura dominatia Rusiei in evenimentul sportiv, sustine directorul din acea perioada al laboratorului antidopaj al tarii, citat de The New York Times. Printre sportivi se numara cel putin 15 medaliati cu aur.

JO Soci (9)Foto: sochi2014.com

Grigori Rodcenkov, directorul de la acea data al laboratorului care a efectuat testarile pentru substante interzise in cazul a mii de atleti olimpici, spune ca a dezvoltat un cocktail din trei substante interzise pe care l-a amestecat cu bauturi alcoolice, si care a fost baut de zeci de atleti, contribuind astfel la facilitarea a ceea ce NY Times numeste "unul dintre cele mai elaborate si de succes comploturi de dopaj din istoria sportului".

In program au intrat cateva dintre vedetele Rusiei la Jocurile de Iarna, inclusiv 14 membri ai echipei de schi fond si doi castigatori deaur la bob.

Intr-o operatiune de noapte, expertii antidopaj rusi, impreuna cu membri ai serviciilor de informatii, au inlocuit pe ascuns probe de urina in care ar fi fost depistate substantele de dopaj cu probe curate colectate cu cateva luni inainte, a povestit Rodcenkov. Acestia au reusit cumva sa sparga recipientele standard folosite la competitiile internationale si care se presupune ca au dispozitive de siguranta.

Timp de 4 ore in fiecare noapte, acestia au muncit intr-un laborator luminat de o singura lampa, trecand recipientele de urina printr-o gaura de marimea unei maini din perete, pentru a fi gata de testare in ziua urmatoare, sustine fostul director.

Pana la sfarsitul Jocurilor de Iarna d ela Soci, circa 100 de probe de urina cu probleme au fost scoase din laborator.

Niciunul dintre sportivii rusi nu a fost depistat la testele antidrog, iar Rusia a castigat cel mai mare numar de medalii la Olimpiada de Iarna din 2014, depasind lejer cal mai mare rival al sau, SUA, si subminand integritatea unuia dintre cele mai prestigoase evenimente sportive din lume.

"Oamenii sarbatoreau campionii olimpici, dar noi stateam ca nebunii si le inlocuiam urina. Poti sa iti imaginei cum e organizat sportul olimpic?", spune Rodcenkov.

Dupa ce NYTimes a cerut oficialilor rusi sa raspunda acestor acuzatii, ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, a transmis o declaratie presei in care numeste declaratiile "o continuare a atacului informational asupra sportului rus".