Gestul presedintelui rus Vladimir Putin de a ordona infiintarea unei zone speciale de proteste la Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci a fost vazut la acea vreme drept o victorie pentru libertatea de exprimare. Dupa o saptamana de la inceperea JO, decizia de a relaxa interdictia totata de a protesta la Soci, prezentata ca o concesie liberala in fata criticilor, nu a ingaduit, de facto, exprimarea nemultumirilor in timpul evenimentului sportiv, transmite Reuters.

JO Soci 2014Foto: sochi2014.com

"Coltul Oratorilor", constituit dupa modelul "Speakers' Corner" din parcul londonez Hyde - cea mai veche tribuna improvizata din capitala britanica - , este ascuns intr-un mic parc salbatic, asezat langa o autostrada zgomotoasa, in suburbia Kosta, din Soci, aflata la o distanta de 20 de minute cu trenul de cel mai apropiat obiectiv olimpic si la distanta de vederea atletilor, demnitarilor straini si a fanilor.

In alte parti ale Rusiei au existat de la inceputul JO Soci 2014 cateva proteste minore ale activistilor pentru drepturile minoritatilor sexuale, insa doar doi manifestanti au militat luna aceasta in zona de protest delimitata la Soci. Unul dintre ei a atras atentia catre situatia rusilor nascuti in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial iar celalalt si-a aratat sustinerea fata de Putin.

Rezidentii din Kosta de abia i-au observat pe cei doi.

"Proteste? Aici? Esti sigur?" a declarat pentru Reuters Lyuba Kuznetsova, o femeie care isi plimba cainele prin parc, adaugand "ce motive ar fi pentru proteste?"

Lipsa protestelor la Jocurile de Iarna pare, la prima vedere, surprinzatoare, dupa luni de controverse provocate de legea care interzice propaganda homosexuala atintita catre persoanele sub 18 ani, care i-a determinat pe activistii pentru drepturile minoritatilor sexuale sa ceara un boicot.

Pare insa mai putin surprinzatoare pentru cei care viziteaza Kosta sau incearca sa obtina permisiunea de a organiza un miting in statiunea de la Marea Neagra, arata agentia de presa.

Initial, Rusia a interzis in intregime protestele in timpul Jocurilor Olimpice, ca masura de securitate si ca parte a eforturilor de a se asigura ca JO Soci 2014, pe care Putin si-a mizat reputatia politica, portretizeaza tara in cea mai buna lumina posibila.

  • Protestele la Soci, desi posibile in teorie, descurajate printr-o birocratie stufoasa

Dupa luni de presiuni asupra legii privind "propaganda gay", Putin a modificat-o pentru a permite ca unele proteste sa aiba loc la Soci, insa doar in zona de protest marcata.

Aceasta miscare le-a oferit autoritatilor ruse posibilitatea de a raspune acuzatiilor ca sufoca dizidenta, si a redus drastic impactul potential al protestelor, asigurandu-se ca ele se desfasoara departe de actiunea de pe zapada si gheata.

Totodata, autoritatile din Soci au pus in aplicare o birocratie stufoasa, aplicata cu rigurozitate, care sa descurajeze potentialii protestatari.

Cererile pentru organizarea unui miting trebuie sa fie depusa in scris, cu cel putin 10 zile inainte de eveniment. Cererile pentru organizarea unui pichet, o intalnire de dimensiuni mai mici, poate fi depusa cu trei zile inainte . Orice cerere incorect completat este respinsa.

Aparand decizia de a stabili zona de protest in Kosta, un purtator de cuvant al municipalitatii Soci a aratat ca a fost "foarte convenabila din punctul de vedere al transportului", existand o legatura feroviara pana la zonele unde se desfasoara activitatile sportive si trenuri la fiecare 15 minute .

Singura cerere de organizare a unui protest respinsa pana acum a fost depusa de catre un grup care militeaza pentru rezolvarea problemelor de mediu din Caucazul de Nord si care a militat impotriva daunelor ecologice facute de lucrarile de constructie pentru Jocurile Olimpice.

Un tribunal a confirmat saptamana aceasta o pedeapsa de 3 ani de inchisoare aplicata unuia dintre activistii acestei organizatii, Yevgeny Vitishko, acuzat ca a deteriorat proprietatea detinuta de catre guvernatorul regional, un sustinator al lui Putin. Activistul neaga acuzatiile care i se aduc.

Vladimir Kimayev, un alt membru al grupului, a declarat ca respingerea cererii subliniaza diferenta dintre ceea ce Putin si fostul presedinte Dmitri Medvedev declara public si felul in care opozitia este tratata la fata locului.

"Atat Putin cat si Medvedev in timpul mandatelor lor ne-au indemnat sa purtam un dialog constant (cu autoritatile - n.red.) (...) dar , in realitate, nu a existat niciun dialog ", a aratat activistul rus.

  • Ce se va intampla dupa Jocurile Olimpice?

Activistii opozitiei din Moscova au avut experiente similare. Desi unele proteste sunt permise, zona de desfasurare trebuie sa fie aprobata, in prealabil, de catre autoritatile iar numarul participantilor este limitat.

Politia a retinut mai multi activisti pentru drepturile homosexualilor care au incercat sa protesteze in Moscova si in St Petersburg pe 7 februarie, ziua in care a avut loc deschiderea Jocurilor Olimpice. Aproximativ 30 de persoane cu steagul multicolor reprezentativ pentru miscarea pentru drepturile minoritatilor sexuale au protestat sambata la Moscova fata de homofobie si represiunea politica din tara.

Decizia luata de Putin in luna ianuarie de a relaxa interdictia protestelor la Soci este una dintre miscarile menite sa dezarmeze criticii Rusiei inaintea Jocurilor Olimpice.

In seria de masuri se numara gratierea fostului magnat al titeiului Mihail Hodorkovski, condamnat pentru frauda si evaziunea fiscala dupa ce a cazut din gratiile lui Putin, si o amnistie pentru mai multi detinuti, inclusiv doi membri de sex feminin ai miscarii protestatare Pussy Riot.

Oponentii liderului de la Kremlin spun ca aceste miscari sunt doar de fatada.

"Grija noastra este ce se va intampla cu societatea civila dupa incheierea Jocurilor Olimpice, dupa ce atentia internationala se muta in alta directie", a declarat pentru Reuters Denis Krivosheev, director adjunct al programelor Amnesty International pentru Europa si Asia Centrala.

Un reporter l-a intrebat pe Putin duminica, la evenimentele sportive de la Soci, daca semnele de liberalizare vor continua dupa Jocurile Olimpice.

Liderul de la Moscova a raspuns morocanos: "Exista vreo speranta ca nu veti lega sportul de politica?". Apoi a plecat.