Nu sunt dese ocaziile in care Jocurile Olimpice de Iarna au vedere la mare, insa lucrurile s-au schimbat anul acesta cand gazda evenimentul este statiune rusa Soci, de pe malul Marii Negre. Soci este cel mai cald oras care a gazduit, pana acum, Jocurile de Iarna, eveniment care se desfasoara intre 7-23 februarie.

NASA merge la Jocurile Olimpice de IarnaFoto: NASA

Imaginile au fost realizate pe data de 4 ianuarie 2014, de intrumentul Avanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER) al navetei Terra operata de Agentia Spatiala Americana. Orasul Soci, care are o populatie de circa 400.000 de persoane, nu este vizibil in niciuna dintre fotografii.

Sunt insa evidentiate, in imaginea de mai jos, arena si parcul olimpic de pe coasta, acolo unde se desfasoara probele de interior precum curling, hochei si patinaj.

Soci: Parcul olimpic de pe coasta / Foto: ASTER satellite image of the 2014 Sochi Winter Olympic Games

Imaginea de mai jos s-a concentrat pe statiunea de schi Rosa Khutar aflata in muntii din apropiere de Soci, unde vor avea loc probele in aer ale Olimpiadei.

Statiunea se afla in valea din zona centrala, iar partiile de schi sunt vizibile pe pantele umbrite din partea stanga a vaii.

Soci: Statiunea montana Rosa Khuta / Foto: NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, & U.S./Japan ASTER Science Team

NASA a realizat, totodata, o galerie foto cu imagini din satelit ale oraselor care au gazduit, de-a lungul timpului, Jocurile Olimpice de Iarna. Primele Olimpiade de Iarna au avut loc in 1924 la Chamonix, Franta.

Jocurile de Iarna au fost gazduite, pana acum, de tari de pe 3 continente, insa niciodata de o tara din emisfera sudica. SUA au gazduit Jocurile de Iarna de 4 ori, Franta, de 3 ori, Austria, Canada, Japonia, Italia, Norvegia si Elvetia au gazduit Jocurile de 2 ori.