Strainii care viziteaza regiunea Soci in timpul jocurilor olimpice ar face mai bine sa nu inchirieze masini pentru ca drumurile nu sunt sigure, multi rusi sofeaza macar cu un far stins, iar oamenii locului ar putea fi tentati sa bea si mai mult din cauza atmosferei de sarbatoare, scrie publicatia Forbes, citand un raport al unei asociatii non-profit. Acum cativa ani la Soci drumurile puteau fi numarate pe degete, acum sunt de cateva ori mai multe si arata bine, insa pericolele nu au disparut.

Harta a zonei SociFoto: Wikitravel

Soci 2014 - cele mai scumpe jocuri din istorie

Rosa Hutor, partiile de snowboard

Rosa Hutor, partiile de snowboard

Foto: sochi2014.com

Putine editii ale JO de Iarna au fost atat de controversate precum cele care au inceput in sudul Rusiei, la Soci. Au fost numite, pe drept cuvant "jocurile lui Putin" care s-a impus in toate privintele si se spune ca a ales singur locul unde va fi construit satul Olimpic, in stilul in care tarul Petru cel Mare alegea locul diverselor constructii acum trei secole, cu un singur gest de mana.

JO de la Soci sunt cele mai scumpe din istorie, cu costurile totale estimate de 51 miliarde dolari, o buna parte din bani intrand in buzunarele celor care au stiut sa profite. Acum sapte ani la Soci exista un singur drum important, zona era prea putin dezvoltata si totul a fost luat de la zero. Acum exista 250 km de drumuri noi.

Sfatuiti sa nu conduca sub nicio forma

Soci panorama

Soci panorama

Foto: Wikitravel

Nu doar ca au fost construite cai ferate si s-au modernizat garile si aeroporturile, insa au fost facute multe sosele de la zero, cel mai cunoscut proiect fiind cel al cai ferate si al soselei adiacente care leaga cel mai mare aeroport din regiune - Adler, de Krasnaya Polyana, statiunea montana unde se vor desfaura multe dintre probe. Cu un cost de peste 8 miliarde dolari, drumul este printre cele mai scumpe din lume, mai ales ca vorbim de numai 40 km. Presa a facut diverse calcule elocvente ce arata ca la acesti bani drumul putea fi pavat in intregime cu cativa centimetri de caviar sau chiar si cu aur, si tot nu ar fi costat atat.

Desi se estimeaza ca infrastructura a costat 20 miliarde dolari, vizitatorii sunt sfatuiti sa nu conduca automobile. O parte dintre drumuri sunt prost semnalizate, insa mare problema tine de soferii rusi care nu sunt printre cei mai civilizati din lume...

Echipa Olimpica a Romaniei Soci 2014

Echipa Olimpica a Romaniei Soci 2014

Foto: Renault

Un raport al asociatiei non-profit Association for Safe International Road Travel (ASIRT) arata ca traficul este haotic in orasul Soci. Strainii sunt avertizati ca rusii sunt agresivi la volan, claxoneaza mult, depasesc nebuneste si nu le place mereu sa stea la semafor si nici la treceri de pietoni. In plus, numarul de accidente cauzate de consumul de alcool este enorm, iar vizitatorii sunt avertizati ca atmsofera de sarbatoare ar putea duce la un consum si mai mare...

Clar e ca extrem de putini s-ar incumeta sa mearga la Soci cu masina personala, distanta Bucuresti - Soci fiind de circa 1.600 km (via Galati - Odessa - Novorosissk). Soci se afla la circa 3.600 km de Paris si 1.600 de Moscova.

Avionul este singura varianta viabila pentru cei care s-au dus/se vor duce la Soci. Spre comparatie, calatoria Viena-Soci cu trenul ar dura 60 de ore cu doua schimbari (la Budapesta si Kiev)

Jocurile de iarna...subtropicale

Stadionul Olimpic Fisht

Stadionul Olimpic Fisht

Foto: sochi2014.com

JO de Iarna de la Soci sunt atipice si fiindca se tin intr-o statiune din zona subtropicala, statiune situata la Marea Neagra unde temperatura nu a coborat niciodata sub -13, iar pe faleza sunt palmieri. In oras se vor tine evenimentele indoor, ceremonii de deschidere/inchidere, probele de patinaj si curling si turneele de hochei, in timp ce competitiile outdoor (schi, snowboard, sarituri, sanie, biatlon) se tin la Krasnaya Polyana, statiunea modernizata masiv in stilul statiunilor din Alpi.

Sunt 40 km intre Soci si zona outdoor Krasnaya Polyana - Rosa Hutor. Interesant este ca Krasnaya Polyana (Poiana Rosie, in romaneste), se afla la o altitudine redusa (560 metri), in timp ce instalatiile pe cablu ajung la 2.320 metri.