Oficialii rusi au afirmat ca plangerile unor jurnalisti privind hotelurile din Soci sunt exagerate, precizand ca supravegheaza video camerele in care acestia sunt cazati, fapt care a atras insa alte proteste la nivel international privind nerespectarea intimitatii oaspetilor acelor hoteluri, informeaza Mediafax.

Logo JO de iarna de la SociFoto: Wikipedia

Mai multi jurnalisti acreditati la Jocurile Olimpice de la Soci au inceput in urma cu cateva zile sa impartaseasca pe reteaua Twitter experientele lor hilare si grotesti din hotelurile in care au fost cazati pentru a acoperi mediatic acest eveniment sportiv, dupa cum a relatat pe 5 februarie washingtonpost.com.

Unii ziaristi care au sosit la Soci au descris pe retelele de socializare, precum Twitter, conditiile "ingrozitoare" de cazare din acest oras, in care sunt deja pregatite pentru a-si primi oaspetii doar sase din cele noua hoteluri in care se pot caza reprezentantii media.

Hotelurile sunt inca in constructie. Apa, daca chiar curge, nu este potabila. Un fotograf german a declarat pentru AP, weekendul trecut, ca in perimetrul hotelului sau circula caini vagabonzi, iar muncitorii inca umbla prin camerele din hotel.

Potrivit http://online.wsj.com/, vicepremierul rus Dmitri Kozak, care este responsabil de pregatirile pentru Jocurile Olimpice de la Soci, a impartasit punctul de vedere al mai multor oficiali din Rusia, potrivit carora unii vizitatori din Occident incearca in mod premeditat sa saboteze ceremonia de deschidere a evenimentului sportiv, din cauza prejudecatilor fata de Rusia.

"Avem sisteme de supraveghere video in hoteluri care ne arata oameni care se duc sa faca dus si rotesc robinetul pentru a porni apa calda (...)", a declarat Dmitri Kozak.

Aceasta afirmatie a lui Dmitri Kozak a starnit insa un val de indignare, presa internationala aratandu-se stupefiata ca autoritatile ruse ii supravegheaza pe jurnalistii cazati in hotelurile din Soci chiar si in timp ce acestia fac dus.

Ulterior, un purtator de cuvant al lui Dmitri Kozak a declarat ca nu exista supraveghere video in camerele de hotel in care sunt cazati oaspetii si nici in baile acestora.

Purtatorul de cuvant al lui Kozak a precizat ca echipamentele de supraveghere video au fost folosite in timpul lucrarilor de constructie a hotelurilor si in timpul pregatirii acestora pentru primirea oaspetilor.

Pe de alta parte, si un oficial al unei companii care a construit mai multe hoteluri la Soci a afirmat ca nu exista echipamente de supraveghere în camerele ocupate de oaspeti.

Cea de-a XXII-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna debuteaza oficial vineri la Soci si se va incheia pe 24 februarie.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci va avea loc vineri, de la ora 18.14, pe Stadionul Fist. Secretul invaluie de obicei detaliile privind ceremonia de deschidere a unei editii a JO, iar Soci nu se abate de la regula, insa s-a putut afla ca evenimentul de vineri, de pe Stadionul Fist, va fi centrat pe istoria si pe cultura Rusiei, cu puternice conotatii politice si diplomatice