Evgheni Plusenko, triplu medaliat olimpic, va fi una din cele mai importante figuri din concursul de patinaj din cadrul Jocurilor Olimpice de la Soci. Printre favoriti se mai numara canadianul Patrick Chan si, la feminin, sportiva sud-coreeana Kim Yu-na, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

A 22-a editie a JO de iarna va aduce o noua proba in patinajul artistic, proba pe echipe. In acest fel, vor exista cinci titluri decernate.

Evgheni Plusenko

Evgheni Plusenko, campion olimpic in 2006 la Torino si vicecampion in 2002 si in 2010, are ocazia de a stabili un record la Soci, cu inca doua medalii, la individual si pe echipe. Daca va urca pe podium de doua ori, sportivul rus va deveni singurul patinator din istorie cvintuplu medaliat olimpic. Recordul actual, de patru medalii, a fost stabilit in urma cu peste 80 de ani, de suedezul Gillis Grafstrom (aur în 1920, 1924 si 1928, argint in 1932).

La Soci, una din marile provocari pentru concurentii de la masculin va fi saritura cvadrupla, foarte dificila tehnic, dar draga lui Plusenko. Celebrul sportiv rus a vrut sa urce pe prima treapta a podiumului in 2010, la Vancouver, incluzand in programul sau doua cvadruple. A fost invins insa de americanul Evan Lysacek, care nu a avut nicio cvadrupla. Lysacek lipseste de la JO de la Soci, din cauza unei accidentari la sold.

Patrick Chan

Patrick Chan (23 de ani), triplu campion mondial en titre, poate viza doua medalii de aur. Primul titlu olimpic pe echipe ar putea reveni Canadei, singura natiune reprezentata la nivel inalt la toate categoriile. Daca se va impune la individual, Chan va deveni primul reprezentant al tarii sale campion olimpic la masculin.

Si alti tineri patinatori straluciti vor sa intre in istorie la Soci: spaniolul Javier Fernandez (22 de ani), dublu campion european en titre, care are patru sarituri cvadruple (trei in programul liber), japonezul Yuzuru Hanyu (19 ani), care l-a invins pe Chan in finala Grand Prix-ului de la Fukuoka, dar si kazahul Denis Ten (20 de ani).

Concursul feminin

La feminin, vedeta sud-coreeana Kim Yu-na, campioana olimpica in 2010, va dori sa isi apere titlul, dupa ce a avut o pauza de doi ani si apoi un sezon perturbat de o accidentare. Daca va castiga din nou medalia de aur, ea va fi prima patinatoare din Asia care se impune de doua ori consecutiv.

Yu-na, in varsta de 23 de ani, o va avea ca principala rivala pe adolescenta rusa in varsta de 15 ani Iulia Lipnitkaia, medaliata cu aur la Campionatele Europene de la Budapesta, in acest an.

Rusia, niciun titul la JO din 2010

Rusia, in criza dupa ce nu a castigat niciun titlu la JO din 2010, ar putea reveni in forta la Soci. Poate conta pe cuplul-vedeta Tatiana Volosojar/ Maxim Trankov, campion mondial en titre, dar si pe dansatorii Ekaterina Bobrova/ Dmitri Soloviev si Elena Ilinikh/ Nikita Katalapov. Acestia din urma insa pot pretinde doar bronzul, primul si al doilea loc fiind inaccesibile: probabil castigatori vor fi fie campionii olimpici en titre, canadienii Tessa Virtue si Scott Moir, fie campionii mondiali din 2013, americanii Meryl Davis si Charlie White.

Romania va fi reprezentata in concursul de patinaj artistic de la Jocurile Olimpice de iarna de Zoltan Kelemen.