Judoul feminin romanesc are o putere extraordinara de regenerare. Alina Dumitru a renuntat la marea performanta, dar locul ei a fost luat imediat de alte doua-trei fete de valoare. Iar din urma vin si alte judoka talentate, cum este cazul Stefaniei Dobre, singura reprezentanta a Romaniei in competitia de judo de la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing.

Logo NanjingFoto: Hotnews

Stefania Dobre

Stefania Dobre

Foto: COSR

Nascut pe 13 mai 1996, Stefania a inceput judoul in 2007, cu antrenorul Emanoil Campeanu, acelasi care a descoperit-o pe Alina Dumitru. "Stefania a fost singura care a ramas la performanta dintr-o grupa de 15 sportive. Celelalte au renuntat in timp. In formarea ei se simte si mana profesorului Petre Albu, cu care colaborez", spune Emanoil Campeanu.

Din 2010, Stefania a fost selectionata la Centrul Olimpic de juniori de la Cluj Napoca, unde a fost antrenata de Gianina Andreica si Laura Moricz, iar din ianuarie 2014 a trecut la lotul olimpic de senioare, sub indrumarea antrenorului Florin Bercean. Este dubla campioana europeana la cadete (2012 si 2013), iar in palmares are si un bronz mondial (2011), la aceeasi categorie de varsta si de greutate (57 kg). La Nanjing va concura insa la 63 de kilograme.

"Stefania are calitatie deosebite. Este puternica, inalta, are cunostinte tehnice bune. Plus o viteza de executie fara de care nu ar avea eficienta. Mai are destule de invatat, pentru ca este inca foarte tanara, dar fondul ei este foarte bun", mai spune Emanoil Campeanu. Stefania lupta pe partea stanga, desi nu este "stangace", ceea ce o face extrem de incomoda pentru adversare. La Festivalul Olimpic al Tineretului European a cucerit de doua ori medalia de argint la categoria 57 kg, in 2011 si 2013.

Romania va fireprezentatade 41 de sportivi la cea de-a doua editie de vara a Jocurilor Olimpice de Tineret (JOT), care va avea loc la Nanjing (China) in perioada 16- 28 august, competitie rezervata performerilor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani.