Sportul halterelor a dat cateva nume mari in galeria olimpica a sportului romanesc, iar deocamdata nu pare a-si fi epuizat resursele. La Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing, forul condus de Nicu Vlad propune patru tineri, dintre care se distinge Robert Stefan Manea. Nascut pe 9 decembrie 1997, tanarul halterofil este legitimat la Rapid Bucuresti si este obisnuit de mic sa se joace cu greutatile.

Logo NanjingFoto: Hotnews

Robert Stefan Manea

Robert Stefan Manea

Foto: COSR

Antrenorul care l-a descoperit, Pavel Rugea, povesteste: "Provine dintr-o familie cu multi copii si stie ca in viata trebuie sa munceasca pentru a-si face un viitor. La selectie a ajuns singur, dupa ce mai multi colegi de-ai lui venisera la sala sa-si incerce fortele. Multi dintre ei au renuntat, nu si Robert.

In urma cu trei ani si jumatate a fost selectat la lotul olimpic de la Bistrita, unde a fost preluat de antrenorii Ovidiu Fatu si Gheorghe Moise. In conditii de pregatire bune, cu hrana si recuperare adecvate, a crescut imediat. Robert a obtinut primele performante internationale in 2012, cand a cucerit doua medalii de argint la Campionatele Mondiale de cadeti de la Kosice, Slovacia, in cadrul categoriei 50 kg (la procedeul aruncat si la total). La "smuls" a pierdut medalia doar din cauza ca a cantarit cu cateva zeci de grame mai mult decat alti doi adversari, care reusisera acelasi rezultat.

In 2013, cele mai mari satisfactii i-au venit de la Europenele de cadeti: aur la aruncat, argint la smuls si la aruncat (categoria 56 kg). Anul acesta, Manea a mai urcat un pic stacheta: trei medalii de aur la Campionatele Europene din Polonia, unde s-au acordat si biletele pentru Nanjing. Rezultatele sale ii permit sa spere la un loc pe podium la Jocurile Olimpice de Tineret.

Romania va fireprezentatade 41 de sportivi la cea de-a doua editie de vara a Jocurilor Olimpice de Tineret (JOT), care va avea loc la Nanjing (China) in perioada 16- 28 august, competitie rezervata performerilor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani.