"Ritmica" a fost dintotdeauna sora mai mica a gimnasticii artistice. Romania a avut cateva campioane charismatice, insa gratioasele sportive care manuiesc mingea, panglica, cercul sau maciucile nu s-au apropiat niciodata de performantele fetelor de la barna, sol sau sarituri. Ana Luiza Filiorianu (15 ani) ar putea sparge acest cerc.

Logo NanjingFoto: Hotnews

Ana Luiza Filiorianu

Ana Luiza Filiorianu

Foto: COSR

Bucuresteanca legitimata la CS Olimpia este singura reprezentanta a "ritmicii" la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing. Nascuta pe 10 iulie 1999, Luiza a inceput gimnastica ritmica la sase ani, la CS Triumf Bucuresti, cu antrenoarea Doina Firica. Pasii carierei au purtat-o apoi la Clubul Royal Motors Pitesti, unde a fost pregatita de ucraineanca Olga Vladimirova, iar in jurul varstei de 10 ani s-a transferat la CS Olimpia. Acolo a intrat pe mana experimentatei antrenoare Maria Garba, cea care o pregateste si la lotul national. Luiza Filiorianu n-a ratat niciun titlu, inca de la prima participare la junioare III, ultimul an aducandu-i titlul de campioana absoluta la toate obiectele (minge, cerc, maciuci, panglica).

In afara de campionatele nationale si de cupele interne pe care le-a castigat, Luiza are in palmares un loc cinci la Grand Prixul de la Moscova de anul acesta, unde si-a asigurat calificarea la Nanjing (in China au mers numai sase fete din Europa), un loc intai la cerc la Cupa Mondiala de la Debrecen (martie 2014) si un loc trei in finala de la minge la Cupa Mondiala de la Pescara (Italia). "Luiza este o sportiva completa, nu are un obiect preferat. Este o mare speranta a gimnasticii ritmice, iar federatia are grija sa-i acorde atentia cuvenita", spune antrenoarea Marilena Jipa, de la CS Olimpia.

Romania va fireprezentatade 41 de sportivi la cea de-a doua editie de vara a Jocurilor Olimpice de Tineret (JOT), care va avea loc la Nanjing (China) in perioada 16- 28 august, competitie rezervata performerilor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani.