Echipele din Formula 1 ar putea prelua controlul acestui sport cu motor la finalul sezonului 2012, cand expira actualul acord al drepturilor cu CVC, a declarat presedintele Ferrari, Luca di Montezemolo, intr-un interviu pentru CNN. Crearea unei companii proprii e doar una dintre optiunile echipelor, pe langa reinnoirea contractului cu CVC sau gasirea unui nou partener.

Luca di Montezemolo, alaturi de Fernando AlonsoFoto: Reuters

Bernie Ecclestone conduce F1 in numele CVC Capital Partners de cand si-a vandut drepturile, in 2006, insa cum exista din ce in ce mai multe speculatii conform carora Acordul Concorde (intelegerea dintre CVC si echipe) nu va fi reinnoit, exista posibilitatea ca echipele sa caute o noua modalitate de a conduce acest sport.

Luca di Montezemolo a declarat ca echipele au trei optiuni: sa reinnoiasca intelegerea cu CVC, sa gaseasca un nou partener sau sa urmeze modelul NBA si sa-si creeze propria companie pentru a conduce sportul.

"Cred ca trebuie sa fim foarte pragmatici. La finalul anului 2012, contractele fiecarei echipe cu CVC vor expira. Asa ca avem trei alternative. Reinnoim cu CVC sau, asa cum au facut cu succes echipele de baschet din SUA, ne creem propria companie, ca NBA. Doar pentru a organiza cursele, a gestiona drepturile de televiziune si restul", a declarat Montezemolo.

"A treia optiune ar fi sa gasim un al treilea partener. Bernie Ecclestone a facut o treaba foarte buna, dar el a vandut deja de trei ori, asa ca nu mai detine aceasta afacere. CVC trebuie sa vanda. Va fi decizia echipelor", a adaugat italianul.

Un nou partener ar fi usor de gasit. Luna trecuta, mogulul media Rupert Murdoch si firma italiana de investitii EXOR au emis un comunicat prin care "formulau planul pe termen lung pentru dezvoltarea Formulei 1 in interesul participantilor si a fanilor". Bernie Ecclestone le-a transmis insa ca Formula 1 nu este de vanzare.

"La sfarsitul anului 2012, contractul va expira, asa ca teoretic CVC nu va detine nimic. Eu cred ca e important sa ai alternative. Vom vedea. Avem timp sa ne hotaram", a mentionat presedintele Ferrari.

Luca di Montezemolo a vorbit si despre modificarile din Formula 1, declarandu-se nemultumit de acestea: "Am mers prea departe cu elementele artificiale. E ca si cum a-i obliga pe fotbalisti sa joace cu pantofi de tenis in ploaie. Avem prea multe pit-stop-uri. Eu vreau sa vad intrecere, vreau sa vad masinile pe pista. Nu vreau sa vad competitia la boxe. In ultima cursa am avut 80 de pit-stop-uri. Sa fim seriosi, e prea mult. Oamenii nu mai inteleg nimic deoarece cand iesi de la boxe nici nu mai stii pe ce pozitie esti. Cred ca am mers prea departe cu masinile, sunt mult prea multe butoane. Pilotul se uita numai la butoane cand depaseste. S-a ajuns prea departe".