Australianul Casey Stoner a castigat, duminica, Marele Premiu din Qatar al Motomondialului de Viteza, clasa MotoGP, fiind primul pilot Honda, dupa opt ani, ce castiga runda inaugurala a sezonului. Dupa ce a dominat toate cele trei sesiuni de antrenamente, Stoner a trecut primul linia de final a circuitului Losail, fiind urmat de campionul mondial en-titre, Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing), si colegul sau de la Honda, Dani Pedrosa.

Podiumul de la Losail - MotoGPFoto: Reuters

Pentru a patra oara in ultimii cinci ani, Casey Stoner se impune in cursa de debut a sezonului MotoGP, trecandu-si in palmares cel de-al 24-lea titlu de la clasa regina. "Nu puteam visa la un start mai bun de sezon. Sunt foarte multumit de modul in care s-a comportat motocicleta si de felul in care a lucrat echipa", a declarat australianul.

Plecat din pole position, Stoner si-a pierdut prima pozitie in primul tur, in favoarea coechipierului sau, Dani Pedrosa. Dupa cateva tururi in care Pedrosa si Lorenzo au facut schimb de locuri in fruntea cursei, Stoner s-a instalat la conducere, lasandu-i pe cei doi spanioli sa se lupte pentru pozitia a doua. Cu patru tururi inainte de final, Lorenzo a trecut pe locul al doilea, Pedrosa avand probleme cu bratul. "La mijlocul cursei am inceput din nou sa am probleme cu bratul stang. Nu mai puteam sa-mi controlez motocicleta si am incercat sa incetinesc. Aderenta nu mai era buna si nu am mai putut folosi ambreiajul corect", a mentionat Pedrosa.

"Nu multa lume a contat pe noi in aceasta cursa. Dar noi am crezut in noi in fiecare zi. Am dat tot ce aveam mai bun pe circuit. Am fost la limita la fiercare viraj si la fiecare tur. Am fost aproape de o cazatura. Cand mergi la limita esti foarte aproape de o cazatura", a declarat si campionul mondial en-titre, Jorge Lorenzo.

De noua ori campion mondial, Valentino Rossi nu e inca refacut complet dupa accidentarea la umar si a incheiat pe locul al saptelea in prima sa cursa pentru Ducati: "Nu suntem aici sa incheiem pe sapte, dar trebuie sa luam lucrurile pozitive din aceasta cursa, incepand cu timpii deoarece am mers destul de repede. Am avut un start bun, dar dupa am facut o greseala minora in primul tur ce m-a prins in spatele lui Barbera pentru cateva tururi".

"Am invatat multe din aceasta cursa si am obtinut deja informatii bune pentru ceea ce trebuie sa facem pe termen lung, pentru a putea sa imbunatatim lucrurile in partea a doua a sezonului. Vom continua sa acumulam experienta si sa ne antrenam. Voi face tot posibilul sa ma recuperez si din punct de vedere fizic", a adaugat italianul.

Clasament MotoGP:

1. Casey Stoner (Australia/ Repsol Honda Team) 42:38.569

2. Jorge Lorenzo (Spania/ Yamaha Factory Racing) +3.440

3. Dani Pedrosa (Spania/ Repsol Honda Team) +5.051

4. Andrea Dovizioso (Italia/ Repsol Honda Team) +5.942

5. Marco Simoncelli (Italia/ San Carlo Honda Gresini) +7.358

6. Ben Spies (SUA/ Yamaha Factory Racing) +10.468

7. Valentino Rossi (Italia/ Ducati Team) +16.431

8. Colin Edwards (SUA/ Monster Yamaha Tech 3) +26.293

9. Nicky Hayden (SUA/ Ducati Team) +27.416

10. Hiroshi Aoyama (Japonia/ San Carlo Honda Gresini) +28.920

11. Cal Crutchlow (Marea Britanie/ Monster Yamaha Tech 3) +34.539

12. Hector Barbera (Spania/ Mapfre Aspar Team MotoGP) +34.829

13. Karel Abraham (Cehia/ Cardion AB Motoracing) +37.957

Abandon:

Toni Elias (Spania/ LCR Honda MotoGP) +4 tururi

Loris Capirossi (Italia/ Pramac Racing Team) +21 tururi

Randy De Puniet (Franta/ Pramac Racing Team)

Podium Moto2:

1. Stefan Bradl (Viessmann Kiefer Racing) 40:38.549

2. Andrea Iannone (Speed Master) +4.330 secunde

3. Thomas Luthi (Interwetten Paddock Moto2) +5.137

Podium 125cc:

1. Nicolas Terol (Bankia Aspar Team) 38:28.687

2. Sandro Cortese (Intact-Racing Team) +7.710

3. Sergio Gadea (Pev-Blusens-SMX-Paris Hilton) +9.147