A condus pe tot mapamondul si a putut sa observe cum se desfasoara traficul rutier si in afara tarii. Claudiu David, primul pilot roman care va avea ocazia ca concureze in NASCAR, a declarat pentru HotNews.ro ca soferii romani sunt buni, au calitati, dar ca, in opinia lui, permisul de conducere se obtine mult prea usor in Romania.

Claudiu David in studioul HotNews.roFoto: hotnewstv

Vezi aici principalele declaratii ale lui Claudiu David:

- E foarte greu sa ajungi la performanta, trebuie sa faci foarte multe sacrificii.

- In mai mult de 10 ani de pilotat am avut doar 4 iesiri in decor. De fiecare data am reusit sa stric o singura piesa, caroseria masinii.

- Bunicul si tatal sunt soferi profesionisti si de asemenea mama mea a condus pana in ultima zi pana sa ma nasca, iar eu sunt adeptul acelei vorbe cum ca atunci cand esti in pantecul mamei zgomotele pe care le auzi te influenteaza mai departe.

- Cea mai mare dorinta a mea ramane in continuare sa ma intorc in Campionatul Mondial de Raliuri.

- Raliurile din America se aseamana cu cele din Romania, nimeni nu le da prea mare importanta. In SUA, exista doar NASCAR pentru cei impatimiti.

- Un pilot de WRC este mult mai bine pregatit decat un pilot de NASCAR din toate punctele de vedere.

- Sa te invarti in cerc este mult mai greu decat se vede de la televizor. De acasa si mie mi se parea usor plictisitor acest sport, insa din spatele volanului, la 330 km/h inconjurat de 30-40 de masini la mai putin de un centimetru, bara la bara, lucrurile se schimba radical.

- E nevoie de foarte multi bani pentru a face performanta in sport. O etapa de campionat national ajunge undeva intre 25.000 si 60.000 de euro, in functie de materialul de concurs. Vorbim aici de nivelul de top. O participare pentru un debutant pe o Dacia Logan poate costa doar cateva mii de euro. O etapa in NASCAR costa 80-90.000 de dolari.

- In afara concursurilor, merg respectand toate regulile de circulatie din trei mari motive: unul este acela de respect in trafic, al doilea este acela de siguranta a mea si a celorlalti, iar a treia este aceea ca un pilot profesionist trebuie sa fie un exemplu pe drumurile publice.

- In urma scolii de pilotaj pe care am facut-o in America si a palmaresului meu sportiv, licenta mea urmeaza sa fie echivalata pentru una din seriile NASCAR. Imi doresc sa particip in "Sprint Cup", deoarece este seria profesionistilor, fiind cea mai importanta si cea mai urmarita. Daca voi avea sansa sa particip intr-o alta serie, o voi face fara ezitare.

- Sebastian Loeb este preferatul meu pentru ca imbina perfect talentul, antrenamentele si profesionalismul. El este un "robotel uman", un produs 100% Citroen.

- Consider ca in Romania se obtine permisul mult prea usor. Ar trebui sa se puna un accent mult mai mare pe scolile de soferi si pe examenul in sine.

- Am avut probleme pe strazile din Bucuresti, in sensul ca am stat foarte mult blocat. Consider ca traficul din Bucuresti iti cam strica stilul.

Vezi aici interviul lui Claudiu David din studioul HotNews.ro: